Petőfi Mozi ARCHIVUM - Kapuvár - 2006.07.


2006. június 29 - július 5-ig

Kútfejek
színes magyar akció-vígjáték, 105 perc, 2006

 


Kapitány Iván új filmje, a Kútfejek lendületes mozi egy életunt reklámguru nehéz napjáról, aki a sors fintora folytán túszul esik egy benzinkútrablásnál. Fogolytársainál csak az őket sakkban tartó bűnözők a lököttebbek, így aztán sosem lehet tudni, hogy épp kinél van a pisztoly, és hogy egyáltalán elsül-e? Nem mindenki az, akinek mondja magát, zajlik a focivébé, feltűnik egy titokzatos dolgokkal teli konténer, és a végén még az amerikai elnök is képbe kerül... Fergeteges akcióvígjáték egy eszement túszejtő túráról, ahol mindenki átver mindenkit, és ahol a nyolcadik utas a benzinkutas.

 

rendező: Kapitány Iván
író: Bús Gábor Olivér, Gergely Zoltán, Kapitány Iván, Orosz Dénes, Seregi László
operatőr: B. Marton Frigyes, Herbai Máté, Márton Balázs, Seregi László
producer: Diószegi Judit

szereplő(k):
Dörner György (Vili)
Gesztesi Károly (Mehár)
Kaszás Attila (Kutas)
Fenyő Iván (Tamás)
Kálloy Molnár Péter (Patkány)
Selmeczi Roland (Stefán)
Ulmann Mónika (Böbe)
Szerednyey Béla (Ödön)
Holecskó Orsolya (Dorka)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.02.16.: Kútfejek
Index, 2006.02.16.: A nyolcadik utas: A kutas

Hivatalos weboldal
IMDb


Anyátlanok
(Dare mo shiranai / Nobody Knows)
színes feliratos japán játékfilm, 141 perc, 2004

 


Négy testvér él boldogan az édesanyjával egy tokiói kis lakásban. Mind a négy gyereknek más férfi az apja, sosem jártak iskolába, ráadásul a főbérlő hármójuk létezéséről nem is tud. Egy napon az anyjuk némi pénzt és egy üzenetet hagy a 12 éves, legidősebb fiúra, hogy viselje gondját fiatalabb testvéreinek. Így kezdődik a négy gyerek odisszeája.
Annak ellenére, hogy anyjuk elhagyta őket, a gyerekek mindent megtesznek azért, hogy boldoguljanak a maguk kis világában, felállítva és követve a saját szabályrendszerüket. Mikor már nincs más választásuk, mint szembenézni a lakáson kívüli világgal, a törékeny egyensúly hirtelen felborul.

A rendező, Kore-eda Hirokazu dokumentarista technikákkal teszi rendkívüli módon bensőségessé és valószerűvé a történetet, amelyet egy korábban lezajlott tragikus kimenetelű esemény ihletett meg. Itt azonban a rendező célja, a kilátástalannak tűnő helyzetekben is megtalálható pozitív értékek felmutatása. A filmet egy éven keresztül forgatták, így a fiatal amatőr színészek fejlődése az általuk játszott karakterekével azonos tempóban zajlik, miközben hangsúlyt kapnak olyan apróságok is, mint a körömápolás művelete, a játékzongora, nyikorgó szandálok, egy csésze keleti tésztaleves, vagy egy doboz csokoládé, melyek nem csupán ezeknek az elhagyott gyerekeknek a sajátos világához tartoznak, hanem általánosságban a gyermekkor báját és szépségét idézik meg.

 

rendező: Hirokazu Koreeda
forgatókönyvíró: Hirokazu Koreeda
operatőr: Yutaka Yamasaki
vágó: Hirokazu Koreeda

szereplő(k):
You (Keiko)
Yuya Yagira (Akira)
Ayu Kitaura (Kyoko)
Hiei Kimura (Shigeru)
Momoko Shimizu (Yuki)
Hanae Kan (Saki)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2005.12.02.: Anyátlanok
Index, 2005.12.18.: Bőrönd Ödön Tokióban



IMDb


Pán Péter - Visszatérés Sohaországba


Állítsátok meg Terézanyut!
színes magyar vígjáték, 127 perc, 2004

 

Kéki Kata (Hámori Gabriella), a szerencse lánya. Csinos, vonzó nő, bár ahol megjelenik, mozdulnak rá a férfiak. Van szerető édesanyja, szeretetre vágyó öccse (Nagy Zsolt) és - hozzá testvérként ragaszkodó - három barátnője (Ónodi Eszter, Schell Judit, Major Melinda). Van megbízható barátja is, Marci (Elek Ferenc), aki már alig várja, hogy vőlegénnyé, férjé, sőt családapává léptessék elő. Minden készen áll a sikeres élethez, amely azonban egyre késik.
Kéki Kata ugyanis egyáltalán nem boldog mindattól, amit a szeszélyes sors az ölébe csöppentett. Vitathatatlan adottságai ellenére ugyanis ebben a szép, ifjú, ámde mégis érettnek mondható korban neki nincs se igazi munkája, se igazi szerelme. Pedig állandóan keresi mind a kettőt. Kata ambiciózus. Szorgalmasan jár állásinterjúkra és legalább ilyen szorgalmasan próbálkozik különböző férfiakban meglelni az igazit. Először a Fonyóban (Hujber Ferenc), aztán Davidben (Csányi Sándor), utóbb Tamásban (László Zsolt).

 

rendező: Bergendy Péter
író: Rácz Zsuzsanna
forgatókönyvíró: Rigó Béla, Rácz Zsuzsanna
operatőr: Pados Gyula
díszlettervező: Menyhárt Ágnes
jelmeztervező: Breckl János
zene: Madarász Gábor
producer: Bodzsár István
vágó: Király István

szereplő(k):
Hámori Gabriella (Kéki Kata)
Ónodi Eszter (Lujzi)
Schell Judit (Marcsi)
Major Melinda (Pirkóviki)
Csányi Sándor (Dávid)
Csomós Mari (Mami)
Elek Ferenc (Marci)
Tóth József (Sanyi)
Rezes Judit (Adri)
Hujber Ferenc (Fonyó)
Bács Ferenc (Doktor)
Bánfalvy Ágnes (Nóra)
Bárdosi Sándor (Testőr)
Trill Zsolt (Mélylelkű)
Jakab Csaba (Joviális ügyvezető)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2004.12.14.: Lehetetlen megállítani Terézanyut!
Heti Válasz, 2004.12.23.: Állítsátok meg Terézanyut!
Hivatalos weboldal
IMDb



2006. július 6 - 12-ig

Mária Magdolna
(Mary)
színes feliratos olasz-francia-amerikai filmdráma, 83 perc, 2005

 


Abel Ferrara kinyilatkoztató filmjében a független író-rendező Tony Childress (Matthew Modine) filmet forgat Ez az én vérem címmel, melyben magára osztja Jézus Krisztus szerepét, Mária Magdolnát pedig a tehetséges Marie Palesi (Juliette Binoche) alakítja. Minden a legnagyobb rendben folyik egészen a forgatás végéig, amikor is Marie képtelen beletörődni, hogy a történet befejeződött. Ahelyett, hogy Tony-val visszatérne New York-ba Jeruzsálem felé veszi útját, hogy folytathassa szerepében megkezdett spirituális útját.
Egy évvel később Manhattan-ben Ted Younger (Forest Whitaker) televíziós sztár-újságíró egy héten keresztül Jézus korát és életét veszi górcső alá főműsoridőben. Miközben a műsor hihetetlen nézettséget ér el, ő és felesége (Heather Graham) személyes krízist élnek át, mely lelkileg felkészületlenül éri őket.

 

rendező: Abel Ferrara
forgatókönyvíró: Abel Ferrara, Mario Isabella, Simone Lageoles
zeneszerző: Francis Kuipers
operatőr: Stefano Falivene, Abel Ferrara
producer: Roberto De Nigris, Thierry Klemniuk, Fernando Sulichin
vágó: Patrizio Marone, Fabio Nunziata, Langdon Page, Julia Ruell

szereplő(k):
Juliette Binoche (Marie Palesi/Mary Magdalene)
Matthew Modine (Tony)
Forest Whitaker (Ted)
Heather Graham (Elizabeth)
Marion Cotillard (Gretchen Mol)
Stefania Rocca (Brenda Sax)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.04.11.: Mária Magdolna
Népszabadság, 2006.04.13.: Fuss, Forest, fuss!


Hivatalos weboldal
IMDb


Eros
színes feliratos amerikai-olasz-hongkongi-kínai-francia-luxemburgi-angol filmdráma, 104 perc, 2004

 

Az Eros ritka filmtörténeti pillanat: három közepes hosszúságú filmből álló, az erotika és a szerelem témájával foglakozó antológia, a világ három páratlan rendezője, Wong Kar Wai, Steven Soderbergh és Michelangelo Antonioni rendezésében. Mindegyikük a maga egyéni módján közelíti meg az örök misztériumot: Wong egy gazdag textúrájú és fájóan érzelmes, ugyanakkor sikamlós történetet mond el, Soderbergh filmje fanyar humorú, perverz komédia, Antonioni pedig filozofikus meditációval áll elő a férfi és nő közötti szakadékról.

Wong Kar Wai The Hand című filmje egy fiatal szabómester egy gyönyörű hong kongi kurtizán iránti hosszantartó, de viszonzatlan szerelmének története. Sok-sok éven át varrja nagy-nagy szeretettel a nő ruháit, amelyeket más férfiak kedvéért visel. Aztán ahogy száll felettük az idő, a látszólag elérhetetlen nő mindenét elveszti, a szabó pályája pedig virágzó és sikeres. És ekkor váratlan dolog történik...

Steven Soderbergh Equilibrium című filmje az 1950-es években játszódik. Egy stresszes reklámszakemberről szól, aki egy sor visszatérő erotikus álomtól szenved. A terápiás beszélgetésen, ahol dr. Pearl, a pszichiáter hallgatja a fiatalembert, az beszámol egy álmáról, amiben egy ismerős nő szerepel - de hogy ki ez a nő, arra ébredés után nem tud visszaemlékezni. Egy nagyon szokatlan terápiás beszélgetés során megtudjuk, hogy mi ennek az oka...

Michelangelo Antonioni The Dangerous Thread of Things című filmje egy negyvenes éveikben járó házaspár sorsát követi nyomon, akiknek már nincs mondanivalójuk egymás számára. Egy - később zsákutcának bizonyuló - helyzetben a férfi szenvedélyes, egy-éjszakás kalandba keveredik egy szabad szellemű fiatal lánnyal, de ez az élmény sem nyújt kielégülést a férfinak. Később a feleség és a lány találkozik...

 

rendező: Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-Wai
forgatókönyvíró: Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-Wai, Tonino Guerra
operatőr: Christopher Doyle, Marco Pontecorvo, Steven Soderbergh
jelmeztervező: Carin Berger, Milena Canonero, William Chang
zene: Enrica Antonioni, Vinicio Milani, Chico O'Farrill, Peer Raben, Tito Puente
producer: Jacques Bar, Domenico Procacci
látványtervező: William Chang, Philip Messina
vágó: William Chang, Claudio Di Mauro, Steven Soderbergh

szereplő(k):
Christopher Buchholz (Christopher)
Regina Nemni (Cloe)
Chang Chen (Xiao Zhang)
Gong Li (Hua Yibao)
Robert Downey Jr. (Nick Penrose)
Alan Arkin (Dr. Pearl/Hal)
Ele Keats (a nő/Cecelia)
Luisa Ranieri (a lány/Linda)
Tin Fung (Jin Mester)
Zhou Jianjun (Zhao, Hua szeretője)
Auntie Luk (Ying, Hua szolgálója)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2005.10.18.: Eros
Index, 2005.10.24.: Ejakuláció praecox
Mancs, 2005.10.20.: Mentő körülmény nélkül


Hivatalos weboldal
IMDb


A legelő hősei


Ámbár tanár úr
színes magyar romantikus vígjáték, 85 perc, 1998

 

Ámbár tanár úr (Koltai Róbert) valódi neve: Baradlay Rómeó. Édesapjával, a nyugalmazott zenetanárral és egy kakaduval él együtt. Eredetileg bűvésznek készült, de végül matek-fizika szakos tanár lett belőle. Ami a nézeteit illeti: úgy 100 év lemaradásban van, de számolni gyorsabban számol, mint akármelyik számítógép. Ő a Bajza Gimnázium örök tartalék tanereje, aki egyszerre nevetséges és szeretetreméltó. Egy végzetes napon Ámbár-nak a 4/c németóráján kell helyettesítenie.
Hamarosan megindul a lavina: Ámbár tanár úr beleszeret az osztály csodaszép sportcsillagába, Tímeába (Dobó Kata) osztályfőnöki kinevezést kap, félreértések áldozata lesz, osztálykirándulást vezet, vívóleckéket vesz és... és még hosszan sorolhatnánk a "happy end"-ig vezető megpróbáltatásokat.

 

rendező: Koltai Róbert
író: Vámos Miklós
forgatókönyvíró: Koltai Róbert
operatőr: Kende János
díszlettervező: Katona Sándor, Töreky Lajos
jelmeztervező: Breckl János
zene: Somló Tamás, Darvas Ferenc
producer: Kálomista Gábor
látványtervező: Pauer Gyula
vágó: Miklós Mari

szereplő(k):
Dobó Kata (Kapy Tímea)
Koltai Róbert (Baradlay Rómeó, Ámbár...)
Hernádi Judit (Tímea anyja)
Kállai Ferenc (id. Baradlay Rómeó)
Pogány Judit (Mimike, tanárnő)
Szilágyi Tibor (Béni, tanár)
Kari Györgyi (Énekesnövendék)
Tábori Nóra (Mimi)
Hunyadkürthy István (Taxis)

IMDb
AllMovie


2006. július 13 - 19-ig

Az igazság fogságában


Felícia utazása
(Felicia's Journey)
színes magyarul beszélő kanadai-angol filmdráma, 116 perc, 1999

 

A tizenéves Felicia Írországból érkezett Angliába. Azért lépett le hazulról, mert állapotos. Megpróbálja megkeresni születendő gyereke apját, de csak annyit tud a srácról, hogy egy birminghami fűnyírógyárban vállalt munkát. A lány megismerkedik Hilditchcsel, a magányosan élő középkorú ügynökkel, aki szállást és munkát ajánl neki. Lassanként kiderül, hogy a zavaros rémképektől gyötört férfi korábban is becserkészett több, otthonról megszökött tinédzsert, és ezúttal Feliciára vetette ki a hálóját...

 

rendező: Atom Egoyan
író: William Trevor
forgatókönyvíró: Atom Egoyan
zeneszerző: Mychael Danna
operatőr: Paul Sarossy
díszlettervező: Chris Seagers
jelmeztervező: Sandy Powell
producer: Bruce Davey
executive producer: Ralph Kamp, Paul L. Tucker
látványtervező: Jim Clay
vágó: Susan Shipton

szereplő(k):
Bob Hoskins (Joseph Ambrose Hilditch)
Elaine Cassidy (Felícia)
Claire Benedict (Miss Calligary)
Brid Brennan (Mrs. Lysaght)
Peter McDonald (Johnny Lysaght)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2000. december 21.: Felícia utazása
Népszava, 2000. december 14.: Egy utazás, egy film és egy autó
Mozinet, 2001. február 23.: Felicia utazása

IMDb
AllMovie


Malacka, a hős


Magyar vándor


2006. július 20 - 26-ig

Az íj

(Hwal)
színes feliratos dél-koreai-japán romantikus dráma, 90 perc, 2005

 


Kim Ki-duk tizenkettedik játékfilmje elégikus példázat egy 60 éves öregember plátói szerelméről, aki egy nyílt tengeren horgonyzó hajón él. Az idős tengerésznek egy vonzó 16 éves lány a társa, akit kiskorában talált meg, maga nevelt fel, majd beleszeretett. A férfi tehetséges íjász, és türelmesen számolja a lány tizenhetedik születésnapjáig hátralévő napokat, amikor tervei szerint elveszi őt feleségül. Egy nap jóképű fiatal srác érkezik az öreg hajóra. A nevelőapa csalódottan látja, hogy fiatal menyasszonyának a fiú tetszik. Az öreg számára, aki ősi szertartások tisztelője, íjának három lényeges szerepköre van: gyors és biztos fegyver, amivel megvédheti önállóságát, ami megmondja a jövőt, továbbá hangszerként lehet rajta játszani. Az íjhoz tartozó hegyes nyilak férfiasságának, erejének szimbólumai.

 

 

rendező: Kim Ki-duk
forgatókönyvíró: Kim Ki-duk
zeneszerző: Eun-il Kang
operatőr: Seong-back Jang
producer: Kim Ki-duk
vágó: Kim Ki-duk

szereplő(k):
Yeo-reum Han (a lány)
Seong-hwang Jeon (az öregember)
Si-jeok Seo (a fiú)
Gook-hwan Jeon (a fiú apja)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.104.11.: Az íj
Mancs, 2006.04.13.: Adtunk egy pofont a kakasnak...

Hivatalos weboldal
IMDb

 


Bizonyítás
(Proof)
színes feliratos amerikai romantikus film, 99 perc, 2005

 


A gyönyörű és okos Catherine (Gwyneth Paltrow), aki éveket töltött azzal, hogy gondját viselje Robertnek (Anthony Hopkins), ragyogó szellemű, de labilis apjának, a zseniális matematikusnak, 27. születésnapján hirtelen végleg rádöbben arra, hogy apja meghalt. A lány egyedül maradt tehát az óriási házban a fájdalmával, apja 103 jegyzetfüzetével, és a kérdéssel: mit kezdjen most önmagával.
Hamarosan megérkezik Claire (Hope Davis), Catherine nővére,, akivel rég elhidegültek egymástól, és aki kezébe szeretné venni húga életének irányítását, annak nem kis ellenállására. És feltűnik még Hal (Jake Gyllenhaal), Caterine apjának egykori tanítványa, aki meg van győződve Robert zsenialitása felől, és feltett szándéka, hogy áttanulmányozza a hátra maradt jegyzetfüzeteket. Catherine lassan levetkőzi gyanakvását és ellenérzéseit, s végül úgy dönt, bizalmába avatja a fiút. Ahogy azonban egyre jobban megismeri Halt, és megtudja Claire-nek az ő életét is befolyásolni kívánó terveit, a fiatal nőnek a lehető legnyugtalanítóbb, és meglehetősen zavarba ejtő problémával kell megküzdenie: vajon ő maga mennyit örökölt apja őrültségéből ? vagy éppen zsenialitásából?
A Bizonyítás egy rejtélyes fiatal nő lenyűgöző története. Egy fiatal nőé, akit egyaránt kísért apja múltja és saját jövőjének árnyai. Ez a film olyan rejtélyeket kutat, amelyeknek megoldásai valahol a matematika bizonyosságai és az ember által megtapasztalt élet változó nézőpontjai között keresendőek. Olyan meg nem fogható értékeket vizsgál, amelyeknek a létezését nehéz tételesen igazolni: ilyen érték a bizalom, a szeretet és az ép elme.

 

rendező: John Madden
író: David Auburn
forgatókönyvíró: David Auburn, Rebecca Miller
operatőr: Alwin H. Kuchler
zene: Stephen Warbeck
producer: Alison Owen, John Hart, Robert Kessel, Jeff Sharp
vágó: Mick Audsley

szereplő(k):
Gwyneth Paltrow (Catherine)
Sir Anthony Hopkins (Robert)
Jake Gyllenhaal (Hal)
Hope Davis (Claire)
Gary Houston (Jay Barrow)
Danny McCarthy

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.02.09.: Bizonyítás
Index, 2006.02.25.: Cenzúrát Hollywoodba!
Mancs, 2006.03.02.: Bizonyítás


Hivatalos weboldal
IMDb



2006. július 27 - augusztus 2-ig

A harag napja
(Day of Wrath)
színes magyarul beszélő magyar-angol film, 109 perc, 2005

 

A XV. század fordulóján Spanyolország a világ leghatalmasabb birodalmává vált, amilyenre a Római Birodalom bukása óta nem volt példa. Az "egy ország, egy isten" jelszó megvalósítására bevezették az állami inkvizíciót, mely a zsidó eretnekség megszüntetését tűzte ki egyik céljául.
A film 1542-ben játszódik egy spanyol kisvárosban. A nyugodt és békés mindennapokat titokzatos gyilkosságok zavarják meg. Az áldozatok nemes emberek, kiknek mellkasába egy-egy betűt metsz a gyilkos. A szemtanúkat sem kíméli, vérfürdőt rendezve ezzel a város sikátoraiban. Ruy Mendoza, a város rendőrfőnöke, ahányszor embereivel visszatér a tett helyszínére, a holttesteknek hűlt helyét találja. Ő az egyetlen szemtanú, bizonyíték híján azonban senki nem hisz neki. Segítségre nem számíthat, magára van utalva. Nyomozása során olyan titokra bukkan, amivel saját családját is veszélybe sodorja.

 

rendező: Adrian Rudomin
forgatókönyvíró: Adrian Rudomin
zeneszerző: David Schweitzer
operatőr: Lajos Tamás
jelmeztervező: Szakács Györgyi
producer: Sipos Kornél, Sam Sleiman, Ashley Sidaway
látványtervező: Ágh Márton
vágó: Clive Barrett

szereplő(k):
Christopher Lambert (Ruy de Mendoza)
Blanca Marsillach (Carmen de Jaramillo)
Brian Blessed (Lord Francisco del Ruiz)
Oroszlán Szonja (Isabel de Mendoza)
Gryllus Dorka (Graciela Cabral)
Bicskei Lukács (Miguel de Alvarado)
James Faulkner (Friar Anselmo)
Schramek Géza (Manuel atya)
Phyllida Law (Esperanza de Mendoza)
John Rado (Lord Huelva)
Makrai Pál (José de Santa Fe)
Benkóczy Zoltán (Don Martinez)
Elek Ferenc (Szerzetes)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.06.08.: A harag napja
Index, 2006.06.12.: Christopher Lambert haragban a nézőkkel
Mancs, 2006.06.15.: A keresztapa találkozik az inkvizícióval
Heti Válasz, 2006.06.15.: A harag napja

IMDb


Egy gésa emlékiratai


Üvegtigris


Micimackó és a Zelefánt


vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2006