Petőfi Mozi ARCHIVUM - Kapuvár - 2006.05.


2006. május 4 - 10.

Tibor vagyok, de hódítani akarok
színes magyar vígjáték, 88 perc, 2006

A történet az évzárón kezdődik. Tibor, két barátjával a komputer szobában, éppen Lady Sandra weboldalán nézi, ahogyan a nő lassan vetkőzik, miközben arról folyik a szó, ki mikképp fogja a nyáron elveszíteni a szüzességét. Az élvezeteknek véget vet az iskolarádió, amiből Tibor megtudja, megbukott "töriből". Lőttek a horvátországi nyaralásnak, bulizásnak a haverokkal, irány a füredi Flamingó Hotel, a "vállalati üdülő". A hely kicsit lepukkant, csupa ismerős arc, nulla kaland, feladat felkészülni a pótvizsgára. Igaz ott van Józsi, aki gyermekkori barát, de még olyan "gyerekes" és Kata, aki Tunyogi gondnok és mindenes lánya, és akit Tibor szintén száz éve ismer. Tehát minden dög unalom. Az öröm annál nagyobb a "Flamingó" kis személyzete részéről, mikor megjelenik Tibor. Ott van Tunyogi, Ő lesz, aki majd rajta tartja a fiatalemberen a szemét; hiszen megígérte az anyjának és a történelem is menni fog mire a gyerek hazamegy. A jóságos Rózsi Néni, aki kicsit rosszul lát, és aki még mindig gyerekként kezeli Tibikét. Józsi, aki alig várja, hogy valami érdekes történjen na és persze Kata, aki egészen csinos, de Tibi észre sem veszi. A hotelben megszáll a neten figyelt "vetkőző szépség" Sandra, legalábbis Tibor szerint Ő az. De kiderül, hogy valójában Rényi bankigazgató fiatal felesége Alex, akinek szintén uncsi minden és csak azért jött "le Füredre", mert valami Japán delegáció érkezett, és a "Vén Marha" őket istápolja Pesten. Tibor "ráindul" Alexre. Váratlanul megérkezik a bankigazgató és vele unokaöccse, aki Tibor történelem tanára...

rendező: Fonyó Gergely
forgatókönyvíró: Divinyi Réka, Fonyó Gergely
operatőr: Márton Balázs
producer: Kálomista Gábor

szereplő(k):
Fancsikai Péter (Tibor)
Egri Bálint (Józsi)
Gregor Bernadett (Rényi Lexi)
Gáspár Kata (Tunyogi Kata)
Cserna Antal (Mr. Tunyogi)
Molnár Piroska (Rózsi)
Gesztesi Károly (Rényi Géza)
Németh Kristóf (Köves András)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.01.31.: Tibor vagyok, de hódítani akarok

 

a film weboldala
IMDb


A zongoratanárnő

(La pianiste)
színes feliratos francia-osztrák filmdráma, 126 perc, 2001

 

A negyvenéves Erika Kohut a bécsi Zeneakadémia zongoratanára. Édesanyjával él, aki szeretetével zsarnokoskodik fölötte, nem hagy számára semmi önállóságot. A megközelíthetetlen és hideg fiatal nőnek van egy szenvedélye: szabad idejében titokban pornómozikat és peep show-kat látogat. Elfojtott szexualitása önpusztító és mazochista jellemvonásokat hoz felszínre. Egy nap azonban egyik tanítványa elhatározza, hogy meghódítja...

 

rendező: Michael Haneke
író: Elfriede Jelinek
forgatókönyvíró: Michael Haneke
zeneszerző: Francis Haines
operatőr: Christian Berger
producer: Veit Heiduschka
vágó: Nadine Muse, Monika Willi

szereplő(k):
Isabelle Huppert (Erika Kohut)
Annie Girardot (anya)
Benoît Magimel (Walter Klemmer)
Susanne Lothar (Schober kisasszony)
Udo Samel (Dr. Blonskij)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2002. május 21.: A zongoratanárnő
Népszabadság, 2002. május 25.: Jelenetek az árnyékból


IMDb
AllMovie

2006. május 11 - 17.

Pi
(Pi)
feliratos amerikai sci-fi, 81 perc, 1998

A matematikus zseni Max Cohen egy új felfedezés küszöbén és az őrület határán áll. Körülöttünk minden rendszerekből áll össze, és Max az egyik legnagyobbat akarja megfejteni: a tőzsde rendszerezett káoszát. Egy hatalmas számítógép, az Euclid segítségével megpróbál rendszert találni a másodpercenként gazdát cserélő részvények forgalmában. Miután Max a számítógépbe táplálja a héber ábécét, az Euclid kiad egy kétszáztizenhat számjegyű összeget. Ez a számsor a Tóra szerint Isten neve lehet. Maxot eközben folyamatosan üldözi egy cég, amely bármit megtenne, hogy megszerezze a kapott eredményt. Ez az elviselhetetlen helyzet és állandó migrénjei, élet és halál közé sodorják a matematikust.
Darren Aronofsky a végtelen lehetőségek terrénumába kalauzol bennünket. A Rekviem egy álomért rendezőjének egyedi stílusa mindenki számára igazi csemege.

rendező: Darren Aronofsky
író: Darren Aronofsky, Sean Gullette, Eric Watson
forgatókönyvíró: Darren Aronofsky
zeneszerző: Clint Mansell
operatőr: Matthew Libatique
zene: Aphex Twin
producer: Eric Watson
látványtervező: Matthew Maraffi
vágó: Oren Sarch

szereplő(k):
Sean Gullette (Maximillian Cohen)
Mark Margolis (Sol Robeson)
Ben Shenkman (Lenny Meyer)
Pamela Hart (Marcy Dawson)
Stephen Pearlman (Rabbi Cohen)
Ajay Naidu (Farroukh)
Lauren Fox (Jenny Robeson)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2003.09.29.: Csinglingling számcsengő

Hivatalos weboldal
IMDb
AllMovie


Rövidek éjszakája 2
(Kurtz und gut)
(Night of the Shorts - German Short Pieces)
színes feliratos német rövidfilm összeállítás, 84 perc, 2006

Válogatás német rövidfilmekből

A bemutatott rövidfilmek:


- Marco dolgozik / Marco at Work - rendezte: Jophi Ries - 10 perc, 1997
- Egy darab a szívemből / Pieces of my Heart - rendezte: Peter Stauch 15 perc, 2000
- A tenger / La Mer - rendezők: Natja Brunckhorst, Frank Griebe - 14 perc, 2002
- Illatok / Dufte - rendezte: Ingo Rasper - 10 perc, 2002
- Ina születésnapja / Inas Geburtstag - rendezte: André Bergelt - 14 perc, 2002
- A diák / Der Schüler - rendezte: Edina Kontsek - 7 perc, 2002
- Örökké / Immer rendezte: Jophi Ries - 14 perc, 2000

A filmesek között is gyakran csak az tud (agy)velősen fogalmazni, aki röviden fogalmaz. Most kapásból hét ilyen rendezővel ismerkedhetünk meg, pontosabban munkáikkal, melyeket a filmösszeállítás forgalmazója díszes kis csokorba gyűjtött.

Az első Rövidek éjszakája soknemzetiségű válogatása után ezúttal kizárólag német alkotásokat láthatunk, hol bántóan precíz, hol bájosan naiv mutatványokat, egy kisiskolás beletörődésének történetétől kezdve egy korosodó házaspár évfordulós torzsalkodásáig. A kisfilmek rendezői és a blokk összeállítói a német társadalom és az alkotói lehetőségek minél szélesebb spektrumát igyekeztek bemutatni, és közben arra is ügyeltek, hogy a nagyjátékfilmeken edzett nézők se csalódjanak a kurta-furcsa történetek láttán.

Felütésként Jophi Ries értekezik az alkotói válság és az alkohol kapcsolatáról (Marco dolgozik), amikor feszes dramaturgiával és trükkös kameraállásokkal meséli el a kukacos tequilával ihletet kereső festő egy nehéz, ám kellő rutinnal könnyedén teljesíthető napját. Marco nem adja fel, akárcsak a megalkuvást nem ismerő irodai asszisztens, Sarah, aki az Egy darab a szívemből című történetben furfangos bosszút forral az őt megcsaló webdizájnert, Stefan ellen. A blokk realista-humorista felvezetői után egy ismerős arc, Franka Potente (A lé meg a Lola) tekint le ránk a vászonról, hogy A tenger című szürreális kisfilmben egy férfi feltámadásához asszisztáljon - természetes hajszínnel, rohanás nélkül. Nincs is hova sietnie, hiszen még csak a blokk közepénél tartunk, méghozzá egy megtörtént eset feldolgozásánál: az Illatok című egypoénos alkotás a kávécsempész keletnémetek életét mutatja be egy vicces történeten keresztül, melynek végén mindenki boldogan darál. Ezt követi Ina születésnapja, az időskori tűzoltószerelem díszes példája, majd A diák, mely az angolszász humort német pontossággal fűszerezi, s végül az Örökké című darab, mely szintén Jophi Ries rendezése, és elgondolkodtató lehet akár az első randis párok számára is. A dohányzás halált, a rövidfilm élvezetet okozhat, nyomjuk hát el a staubot, és üljünk be a rövidekre!


2006. május 18 - 24.

Egy gésa emlékiratai
(Memoirs of a Geisha)
színes feliratos amerikai filmdráma, 145 perc, 2005

 

1929-et írunk. A kilencéves Chiyot egy szegény halászfaluból eladják szülei egy kyotoi gésa-háznak. A kislány kegyetlen bánásmódban részesül a ház tulajdonosai és a főgésa Hatsumomo révén. Akaraterejét azonban nem sikerül megtörniük, s miután Hatsumomo riválisa, Mameha a szárnyai alá veszi, Chiyoból Sayuri néven legendás gésa válik.
Megtanul minden művészi és társadalmi fogást, ami ahhoz szükséges, hogy érvényesülni tudjon abban a világban, ahol ezentúl mozognia kell: a gazdagok, kiváltságosok és politikai csatározások világában. Bár Sayuri kék szemei kora legbefolyásosabb férfiúit bűvölik el, valódi szerelme elérhetetlen távolságban van tőle. Ráadásul a történelem is utoléri a gésákat: második világháborúval Japán alaposan megváltozik...

 

rendező: Rob Marshall
író: Arthur Golden
forgatókönyvíró: Robin Swicord, Doug Wright
zeneszerző: John Williams
operatőr: Dion Beebe
producer: Lucy Fisher, Steven Spielberg, Douglas Wick
vágó: Pietro Scalia

szereplő(k):
Ziyi Zhang (Sayuri Nitta)
Gong Li (Hatsumomo)
Michelle Yeoh (Mameha)
Ken Watanabe (elnök)
Kôji Yakusho (Nobu)
Kaori Momoi (O-kami)
Youki Kudoh (O-Kabo)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.03.21.: Egy ismeretlen világ rejtelmei
Index, 2006.03.23.: Egy gésa kiherélt emlékiratai

IMDb


2006. május 25 - 31.

Befejezetlen élet
(An Unfinished Life)
színes feliratos amerikai-német filmdráma, 107 perc, 2005

 

Egy sérült család két generációját hozza össze ez az érzelmi dráma. Einar Gilkyson (Robert Redford) a hajdan sikeres farmer birtokának java részét elvesztette súlyos alkoholproblémái miatt. Einar jelenleg a megmaradt birtokaival foglalkozik, barátja Mitch (Morgan Freeman) az egykori tehenész segítségével, aki mind a mai napig nem tudott felépülni egy korábbi medvetámadás okozta sérüléseiből.
Einar fia, Griffin autóbalesetben vesztette életét, amiért apja soha nem tudott megbocsátani fia feleségének, Jean-nek (Jennifer Lopez) aki az autót vezette, és unokájával sem találkozott mindaddig, amíg édesanyjával tizenegy év múltán meg nem jelennek Einar ajtajában.
Érkezésük oka: Jean-nek viszonya volt egy erőszakos férfival, Gary-vel (Damian Lewis), aki elől Einar farmján keres oltalmat maga és lánya számára.
Jean apósa vonakodva befogadja unokáját és édesanyját, amíg Jean megpróbál munkát keresni, hogy újrakezdhesse életét.
De a baj duplán utoléri őket, mert Gary Jean nyomára bukkan és azt akarja, hogy a nő fizessen meg azért, amiért elhagyta őt, miközben a medve, aki korábban megtámadta Mitch-et, új préda után kutatva újra megjelenik a hegyekből...

 

rendező: Lasse Hallström
forgatókönyvíró: Mark Spragg, Virginia Korus Spragg
operatőr: Oliver Stapleton
jelmeztervező: Tish Monaghan
zene: Deborah Lurie
látványtervező: David Gropman
vágó: Andrew Mondshein

szereplő(k):
Robert Redford (Einar Gilkyson)
Jennifer Lopez (Jean Gilkyson)
Morgan Freeman (Mitch Bradley)
Josh Lucas (Crane Curtis seriff)
Damian Lewis (Gary Watson)
Becca Gardner (Griff Gilkyson)
Camryn Manheim (Nina)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.03.16.: Befejezetlen élet
Index, 2006.03.17.: Rúzsa Sándor ájhétjú
Heti Válasz, 2006.03.23.: Befejezetlen élet

Hivatalos weboldal
IMDb


Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel
(Sophie Scholl - Die letzten Tage)
színes feliratos német háborús filmdráma, 117 perc, 2005

 

München, 1943. Miközben Európa-szerte Hitler gyilkos háborúja tombol, egy fiatalokból, főként egyetemistákból álló csoport a passzív ellenállást választja, mint a nácik és az embertelen háborújuk elleni harc egyetlen hatékony formáját. Megalakul a Fehér rózsa nevű ellenállási mozgalom, amely a Harmadik Birodalom bukásáért küzd. Sophie Scholl az egyetlen nő a csoportban - az ártatlan, fiatal lány elkötelezett, félelmet nem ismerő antifasisztává érik. 1943 február 18-án Sophie-t a bátyjával, Hans-szal együtt elfogják és letartóztatják, miközben röplapokat osztogatnak az egyetemen.
A következő néhány nap folyamán Sophie és Mohr, az őt kihallgató Gestapo-tiszt között heves lélektani párbaj alakul ki. A lány hazudik, tagad, ügyeskedik és kérdőre von, leteszi a fegyvert, újra megragadja, még nagyobb erővel, kis híján lefegyverzi ellenfelét. De aztán megtörik a bizonyítékok súlya alatt, és vallomásával Sophie utolsó kétségbeesett kísérletet tesz, hogy védje a bátyját és a Fehér rózsa többi tagját. Sophie nem hétköznapi bátorsága annyira megrendíti Mohrt, hogy egérutat ajánl neki - de azon az áron, hogy árulja el eszméit. A lány visszautasítja az ajánlatot, s ezzel megpecsételi saját sorsát...

 

rendező: Marc Rothemund
forgatókönyvíró: Fred Breinersdorfer
zeneszerző: Reinhold Heil, Johnny Klimek
operatőr: Martin Langer
producer: Fred Breinersdorfer, Sven Burgemeister, Christoph Müller, Marc Rothemund
vágó: Hans Funck

szereplő(k):
Julia Jentsch (Sophie Magdalena Scholl)
Fabian Hinrichs (Hans Scholl)
Gerald Alexander Held (Robert Mohr)
Florian Stetter (Christoph Probst)
Johanna Gastdorf (Else Gebel)
André Hennicke (Richter Dr. Roland Freisler)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.02.14.: Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel
Népszabadság, 2006.02.23.: Fehér rózsa a Führer ellen
Index, 2006.02.21.: Arcok a hitlerájból
Heti Válasz, 2006.02.23.: Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel

Hivatalos weboldal
IMDb



lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2006