2009. április 2 - 8

Made in Hungaria

színes magyar zenés film, 100 perc, 2009

^


Fövenyóra

fekete-fehér szerb-magyar filmdráma, 110 perc, 2007

^


2009. április 9 - 15

Made in Hungaria

színes magyar zenés film, 100 perc, 2009

^


Egyedül nem megy

(Ensemble, c'est tout)
színes feliratos francia romantikus dráma, 97 perc, 2007

 

Camille egy kis, tetőtéri lakásban él Párizsban és takarítónőként dolgozik. Egy szép napon összefut a dadogós és gyámoltalan Philibert-rel, akit meghív ebédelni szegényes kuckójába és rövid úton össze is barátkoznak. Philibert lakótársa Franck, a nőcsábász mesterszakács, aki nagymamáján kívül egy nőt sem tisztel. Mikor pedig Philibert a betegeskedő Camille-t tágas lakásába költözteti, egyáltalán nem nézi jó szemmel.

 

rendező: Claude Berri
író: Anna Gavalda
forgatókönyvíró: Claude Berri
zeneszerző: Frédéric Botton
operatőr: Agnes Godard
producer: Claude Berri
vágó: François Gédigier

szereplő(k):
Audrey Tautou (Camille Fauque)
Guillaume Canet (Franck)
Laurent Stocker (Philibert Marquet de la Tubelie`re)
Françoise Bertin (Paulette)
Firmine Richard (Mamadou)
Alain Sachs

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.04.24.: Vadászat szakácsokra
Mancs, 2008.04.17.: A szakács, az étkészlet és az étvágy
Heti Válasz, 2008.05.01.: Egyedül nem megy

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2009. április 16 - 22

USTI OPRE - Éleszd a tüzet!

színes magyar-német-szerb dokumentumfilm, 85 perc, 2006

 

A Budapesten és vidéken, továbbá a környező országok helyszínein történő forgatás során az Usti Opre Budapest, illetve Magyarország, Berlin, Szerbia, Bulgária, Csehország, és Oroszország legkiválóbb zenészeinek egy részét hozza össze a stúdióban és a koncertszínpadon. Egy dél-szerb falucskától a budapesti stúdió zenei laboratóriumáig, beszélgetések és zenei minták által mutatja be az Usti Opre a roma zenészek és zenei hagyományaik intenzitását. Végül egy lélekkel telített koncert izgalmában átélhetjük, hogyan élénkíti, pezsdíti fel e stiláris sokaság és dinamizmus magát a zenei hagyományt.

 

 

 

rendező: Sas Tamás, Allan Siegel
forgatókönyvíró: Sas Tamás
operatőr: Sas Tamás
hangmérnök: Mazura János
vágó: Major Klára

szereplők:
Balogh Kálmán
Snétberger Ferenc
Boban Markovic

^




fekete-fehér feliratos angol-amerikai-ausztrál-japán életrajzi dráma, 122 perc, 2007

 

A film a '70-es évek végén befutott posztpunk zenekar, a Joy Division énekesének és dalszövegírójának tragikusan rövid életét dolgozza fel. Ian Curtis mindössze 23 éves volt, amikor öngyilkosságot követett el. Curtis depresszióra való hajlama már kamaszkorában elzárja a családjától és a világtól. A naphosszat az ágyán fekvő, zenét hallgató, cigiző tinédzser versekben próbálja kifejezni gyötrő életérzését. Egy hirtelen jött szerelem felszabadítóan hat rá, és szinte még gyerekként összeházasodik Debbie Curtis-szel. A Warsaw nevű zenekart, amelyben énekel, időközben átkeresztelik Joy Division-re, és egyre sikeresebbek lesznek. A fiatal párnak gyereke születik, de kapcsolatukat már ez sem tudja megmenteni. Curtis egyre többet van távol, és beleszeret egy másik nőbe. Egészségi állapota romlani kezd, epilepsziás rohamaira nem kap megfelelő kezelést. A zenész képtelen feldolgozni a hírnév és a magánélet nehézségeit.

 

rendező: Anton Corbijn
forgatókönyvíró: Deborah Curtis, Matt Greenhalgh
zeneszerző: Joy Division
operatőr: Martin Ruhe
producer: Anton Corbijn, Todd Eckert, Orian Williams
vágó: Andrew Hulmer

szereplő(k):
Sam Riley (Ian Curtis)
Samantha Morton (Deborah Curtis)
Alexandra Maria Lara (Annik Honoré)
Joe Anderson (Peter Hook)
Toby Kebbell (Rob Gretton)
Craig Parkinson (Tony Wilson)
James Anthony Pearson (Bernard Sumner)
Ben Naylor (Martin Hannett)
Nigel Harris (Tramp)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.10.08.: Live fast, love hard, die young
Index, 2008.10.11.: 23 évesen öngyilkos lett, de miért?
Mancs, 2008.10.30.: Árnyjáték

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2009. április 23 - 29

Puskás Hungary

színes magyar életrajzi film, 116 perc, 2009

 

Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon... Olyan világsztár, aki egész életében - politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül - mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik.

Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretnivaló népi hős, akire ugyanakkor folyamatosan ránehezedik családjának, népének, tragikus sorsa, amelyet a maga módján cipelnie kell. Ebben benne van a sváb családjára leselkedő kitelepítés veszélye, az ötvenes évek végletes viszonyai, az emigráció lelki nyomorúsága és szorongásai, s mindez úgy, hogy ösztönös intelligenciája folytán tudja, hogy ő Mr. Magyarország, ezért mindig, minden pillanatban ennek megfelelően kell viselkednie.

"Először az volt a film címe, hogy Az igazi Puskás, aztán arra gondoltam, hogy nem vindikálom a jogot arra, hogy én mondjam meg, ki az igazi Puskás. A dokumentumfilm ugyanannyira szubjektív műfaj, mint a játékfilm. Fel kellett építeni Puskást. Nyilván annak alapján, amit kiolvastam a dokumentumokból, a leveleiből, az archív anyagokból. Összeállt személyiségének képe, életének történései, és ezt próbáltam filmes formába önteni. A filmben megjelenő Puskás, tipikus magyar - azzal együtt, hogy félig sváb származású -, kicsit svindler, átveri a hatalmaskodókat, ugyanakkor mérhetetlenül tehetséges. Puskás titka abban van, hogy ő olyan, mint amilyenek mi szeretnénk lenni. Élete során folyamatosan vált egyre jobbá, izgalmasabb személyiséggé. Jó nézni, hogy ő helyettünk is elért valamit, ráadásul sok országban. Nem is csoda, hogy imádják Spanyolországban, Görögországban, Ausztráliában és a világon mindenfelé, hiszen elfogadta szokásaikat, kultúrájukat, megtanulta nyelvüket. És mindeközben megmaradt magyarnak, és ő lett a világ legismertebb magyarja. Puskás neve jelenti Magyarországot." - Részlet egy Almási Tamással készített interjúból.

 

rendező: Almási Tamás
forgatókönyvíró: Almási Tamás
zeneszerző: Dés László
operatőr: Tóth Zsolt
narrátor: Gyabronka József
rendező munkatársa: Kőrösi Gábor
producer: Hollósi G. Zsuzsanna, Varga Gábor, Neményi Ádám
hangmérnök: Balázs Gábor
gyártásvezető: Balázs Gábor
vágó: Hargittai László
line producer: Zsoldos László

szereplő(k):
Csuja Imre (Puskás Ferenc hangja)
Puskás Ferenc
Puskás Ferencné Bözsike
Puskás Éva
Grosics Gyula
Buzánszky Jenő
Szepesi György
Franz Beckenbauer
Alfredo Di Stefano
Raymond Kopa
Pelé

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2009.03.05.: A legismertebb magyar szó
Index, 2009.03.07.: Puskásnak akkora volt a szíve, mint a hasa
Filmtekercs.hu, 2009.03.12.: Odüsszeusz, a focista

IMDb

^


Párizs, szeretlek!

(Paris, je t'aime)
színes feliratos svájci-francia romantikus film, 120 perc, 2006

 

Huszonkét rendező, tizennyolc rövid történet, és egy egész estés szerelmi vallomás a fények és a szerelem városáról, Párizsról. Valamennyi történet a francia fővárosban játszódik, ahol a világ minden részéből érkezett rendezők és sztárok mesélnek a szeretetről és a szerelemről, amely hol elvarázsolja és ámulatba ejti az embert, vagy épp ellenkezőleg, szenvedést okoz neki. Az epizódokból megindító és felkavaró, különös és eleven nagyváros képe rajzolódik ki, ahol minden pillanatban kapcsolatok jönnek létre és érnek véget, kéz a kézben jár a szenvedés és a boldogság.

 

 

 

 

rendezők: Olivier Assayas, Emmanuel Benbihy, Frédéric Auburtin, Ethan Coen, Gurinder Chadha, Joel Coen, Sylvain Chomet, Isabel Coixet, Alfonso Cuarón, Wes Craven, Gérard Depardieu, Christopher Doyle, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Walter Salles, Alexander Payne, Bruno Podalydes, Oliver Schmitz, Nobuhiro Suwa, Daniela Thomas, Tom Tykwer, Gus Van Sant
forgatókönyvíró: Tristan Carné, Emmanuel Benbihy, Bruno Podalydes, Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha, Gus Van Sant, Joel Coen, Ethan Coen, Walter Salles, Daniela Thomas, Christopher Doyle, Gabrielle Keng, Kathy Li, Isabel Coixet, Nobuhiro Suwa, Sylvain Chomet, Alfonso Cuarón, Olivier Assayas, Oliver Schmitz, Richard LaGravenese, Vincenzo Natali, Wes Craven, Tom Tykwer, Gena Rowlands, Alexander Payne
zeneszerző: Pierre Adenot, Leslie Feist, Reinhold Heil, Johnny Klimek, Christophe Monthieux, Marie Sabbah, Tom Tykwer
operatőr: Maxime Alexandre, Michel Amathieu, Bruno Delbonnel, Christopher Doyle, Eric Gautier, Frank Griebe, Eric Guichard, Jean-Claude Larrieu, Denis Lenoir, Pascal Marti, Tetsuo Nagata, Matthieu Poirot-Delpech, David Quesemand, Pascal Rabaud, Michael Seresin, Gérard Sterin
producer: Emmanuel Benbihy, Claudie Ossard
vágó: Luc Barnier, Mathilde Bonnefoy, Stan Collet, Simon Jacquet, Anne Klotz, Isabel Meier, Alex Rodríguez, Hisako Suwa

szereplő(k):
Florence Muller
Willem Dafoe
Nick Nolte
Maggie Gyllenhaal
Joana Preiss
Bob Hoskins
Elijah Wood
Alexander Payne
Rufus Sewell
Gérard Depardieu
Natalie Portman

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.04.25.: A változatosság kedvéért
Mancs, 2008.05.01.: Kétszer ment el
Filmtekercs.hu, 2008.05.17.: Zsötem

IMDb

^


 

 

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2009