2008. április 3 - 9

9 és 1/2 randi

színes magyar romantikus vígjáték, 100 perc, 2008

 

 

Debreceni Dávid az élet császára, a média fenegyereke, a bulvárlapok sztárja és - nem utolsósorban - "Budapest legkapósabb agglegénye." Valaha író volt, de ez mára feledésbe merült. Dávidot világéletében a gyengébb nem képviselői vették körül. Elég egyetlen pillantás - és a nők eszüket vesztve omolnak a lábai elé. Talán ez az oka, hogy hősünk képtelen az elkötelezésre. Egész életét két táskával, a függés minden formáját kerülve éli. Egészen addig a sorsdöntő napig, amíg gazdag menyasszonya elhagyja, luxusautóját összetörik, és a kiadója beperli egy tekintélyes összegre. Dávidnak sürgősen pénzre van szüksége. A kiadó lehengerlő vezetője ultimátum elé állítja: ha megír egy könyvet 10 nap alatt, megkapja az utolsó életmentő részletet. A cég a témát is tálcán kínálja: miért van annyi magányos fiatal nő Budapesten? (Vagy ahogy a Beatles kérdezte: "all the lonely people - where do they all come from?") Semmi sem áll távolabb Dávidtól, minthogy beleártsa magát a pesti szinglik zavaros szerelmi ügyeibe - de mivel egész egzisztenciája múlik rajta, végül igent mond a felkérésre. Így kerül abba a sokkoló helyzetbe, hogy életében először meg kell hallgatnia - és meg kell értenie -, amit a nők mondanak neki. 10 nap alatt 10 randin 10 különböző nővel találkozik - és mire észbe kap egész biztosnak hitt világa a feje tetejére áll...

rendező: Sas Tamás
forgatókönyvíró: Köbli Norbert, Sas Tamás
zeneszerző: Gulya Róbert
operatőr: Miklauzic Márton
producer: Neményi Ádám
vágó: Major Klára

szereplő(k):
Fenyő Iván (Dávid)
Kovács Patrícia (Nóri)
Hevér Gábor (Beni)
Gáspár Tibor (Vilmos)
Söptei Andrea (Angéla)
Szávai Viktória (Viki)
Stefanovics Angéla (Lenke)
Egres Katinka (Tünde)
Jordán Adél (Merci)
Elek Ferenc (Újságíró)
Horváth Lili (Blanka, Dávid anyja)
Scherer Péter (Hotelmenedzser)
Neményi Ádám (Taxisofőr)
Rezes Judit (Dalma)
Anger Zsolt (Merci pasija)
Herczeg Adrienn (Paintball lány)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.02.14.: "Sorra dőlnek ki mellőlem a lányok"
Index, 2008.02.19.: Fenyő Iván jól szexista, csak nem éltek vele
Filmtekercs.hu, 2008.02.14.: Sorsfordító randik

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Őszi kertek

(Jardins en automne)
színes feliratos olasz-francia-orosz vígjáték, 115 perc, 2006

 

Vincent egy idősödő francia miniszter, csodálatos irodával, luxuslakással, kirakatba illő barátnővel, felszínes kapcsolatokkal. Amikor Párizs utcáin az elégedetlen tömegek tüntetést szerveznek ellene, kiváltságai egyik pillanatról a másikra tovatűnnek. Addigi megszokott kényelmes élete megváltozik, se luxus, se hatalom, se csinos szerető. Ám Vincent ahelyett, hogy búnak adná a fejét, megpróbál visszatérni gyökereihez. Ez eleinte nehezen megy, régi lakását afrikai emigránsok lepték el, volt felesége nem akar szóba állni vele. Vincent azonban nem adja fel, régi barátai lassan visszatérnek hozzá, régi szeretői újra megnyitják előtte ajtóikat, az anyja támaszt nyújt neki, az élet apró csodái visszatérítik egy nyugalmas és szeretetteljes életbe.
Otar Joszeliani, a grúz származású, évtizedek óta Franciaországban élő rendező legújabb filmje meditáció a hatalom és az igazi boldogság kérdései felett. A film egyik kuriózuma a francia film legendás alakjának, Michel Piccolinak a feltűnése Vincent anyjának a szerepében.

 

 

 

 

 

 

rendező: Otar Iosseliani
forgatókönyvíró: Otar Iosseliani
zeneszerző: Nicholas Zourabichvili
operatőr: William Lubtchansky
producer: Martine Marignac, Maurice Tinchant
vágó: Otar Iosseliani, Ewa Lenkiewicz

szereplő(k):
Séverin Blanchet (Vincent)
Jacynthe Jacquet (Barbara)
Otar Iosseliani (Arnaud)
Lily Lavina (Mathilde)
Denis Lambert (Gégé)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.09.19.: Öszödi kertek

IMDb

^


2008. április 10 - 16

John RAMBO

színes feliratos amerikai-német akciófilm, 93 perc, 2008

 

John Rambo (Sylvester Stallone), a vietnámi veterán húsz évvel az utolsó kalandjai után Thaiföld északi részén, a burmai határhoz közel telepedik le. Visszavonultan él, halászik és kígyóméreggel kereskedik. Sarah (Julie Benz), egy humanitárius szervezet munkatársa megkéri, vezesse át őket az elaknásított határvidéken, hogy a külvilágtól elzárt törzseket gyógyszerrel és élelemmel láthassák el, de Rambo visszakozik. Mikor azonban két hét múlva a visszatérő lelkész elmeséli, hogy az önkénteseket a burmai hadsereg foglyul ejtette, Rambo pontosan tudja, mit kell tennie.

 

 

 

 

 

 

 

rendező: Sylvester Stallone
forgatókönyvíró: Sylvester Stallone, Art Monterastelli, Kevin Bernhardt, Kevin Lund, David Morrell, T.J. Scott, Jeb Stuart
zeneszerző: Jerry Goldsmith
operatőr: Glen MacPherson
producer: Boaz Davidson, Sylvester Stallone, Randall Emmett, George Furla, Kevin King, Avi Lerner, John Thompson, David Varod

szereplő(k):
Sylvester Stallone (John J. Rambo)
Julie Benz (Sarah)
Paul Schulze (Michael)
James Brolin (William Keating)
Bruno Campos (Eli Arir)
Linden Ashby (Dwyer)
Ken Howard (Arthur Marsh)
Graham McTavish (Lewis)
Tim Kang (En-Joo)
Jake La Botz (Reese)
Matthew Marsden

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.02.06.: Rambo negyedszer. Utoljára?
Index, 2008.02.08.: Stallone már elefántként oson

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Aranykapu

(Nuovomondo)
színes feliratos francia-olasz filmdráma, 113 perc, 2006

 

Az 1900-as évek elején olaszok ezrei emigráltak az Egyesült Államokba a jobb élet reményében. Salvatore egyike azoknak, akik mindenüket egy lapra tették fel: az özvegy farmer eladja a házát, földjét, állatait, hogy gyermekeivel és idős édesanyjával az új világba vándoroljon, ahol mindegyiküknek több jut majd a jóból. Salvatore (akinek neve megmentőt jelent) nem hős, nem vágyik dicsőségre vagy óriási szerencsére, csak egy célja van: munkája legyen és fedél a családja feje felett. Útközben megismerkedik Lucy-vel, (avagy Luce-vel = fény) - ahogy Salvatore hívja -, a feltehetően angol származású hölggyel, aki épp visszatérőben van az Egyesült Államokba. Valamiféle ismeretlen okból Lucy szeretne férjhez menni, mielőtt New Yorkba érnének. Salvatore elfogadja az ajánlatot, és hajlandó feleségül venni. Miután az emigránsok megérkeznek Ellis Island-re, karanténba kerülnek, és vizsgálatok alá vetik őket, hogy megállapítsák, alkalmasak-e az amerikai állampolgárságra. A tesztek azonban meglehetősen nehéznek bizonyulnak az egyszerű gondolkodású földműves emberek számára. Sorsuk innentől kezdve a vámhivatalnokok kezében van.
A történet hangulatát átlengi a misztikum, az az atmoszféra, melyet a szicíliai parasztemberek szellemekkel és egyéb földöntúli jelenségekkel tarkított hiedelemvilága teremt meg. Hétköznapi életüket nagyban befolyásolja halottaik lelke, akik nem mindig elégedettek az élők döntéseivel, a szülőföld elhagyását pedig kifejezetten ellenzik. Salvatore hall és lát nyugtalanító jeleket, de nem ijed meg, hiszen jól ismeri őket, mindig is az életéhez tartoztak.

 

 

rendező: Emanuele Crialese
forgatókönyvíró: Emanuele Crialese
zeneszerző: Antonio Castrigano
operatőr: Agnes Godard
producer: Alexandre Mallet-Guy
vágó: Maryline Monthieux

szereplő(k):
Charlotte Gainsbourg (Lucy)
Vincenzo Amato (Salvatore Mancuso)
Aurora Quattrocchi (Fortunata Mancuso)
Francesco Casisa (Angelo Mancuso)
Filippo Pucillo (Pietro Mancuso)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.05.: Aranykapu
Heti Válasz, 2007.06.21.: Aranykapu

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2008. április 17 - 23

Pánik

színes magyar romantikus vígjáték, 94 perc, 2008

 

Zsuzsi (Gubik Ági) harminc éves korára mindent elért, amire egy ember csak vágyhat: jól fizető állás, szép autó, saját lakás és mindent elsöprő szerelem. Aztán egy szép napon a fiatal PR igazgató lány arra ébred, hogy a szobájában minden mozogni kezd: a fotel elindul az ajtó felé, a szekrény az ablak felé. És nem kap levegőt. Először azt gondolja, szívroham. Aztán rádöbben, hogy ez bizony pánik. Amikor még szerelme, Kirill (Kolovratnik Krisztián) is elhagyja, önként bevonul a Pánik Klinikára. Itt a rendkívül ambíciózus terapeuta (Schell Judit) karmai közé kerül, aki különböző módszerekkel, technikákkal próbálja kezelni őt és a klinika többi pánikbetegét. Zsuzsi csoportterápiára jár, tehát látszólag nincs egyedül többé.A klinika falain túl persze mindenki teljesen normálisnak tűnik. Az igazság azonban az, hogy Zsuzsi anyja, Elli (Bánsági Ildikó) és barátnője, Ilona (Egri Márta), leküzdhetetlen vásárlási- és kalandlázban ég, Ilona kisgyermekes lánya (Ónodi Eszter) gyermekét túlzóan féltő kismama-parától szenved, Zsuzsi öccse (Valcz Péter) pedig csak anyjukat szeretné megszabadítani a mamát felfaló szörnyetegtől... És a felbukkanó szuperkemény zsaruk (Thuróczy Szabolcs, Kovács Lehel) is tartogatnak némi meglepetést.Zsuzsi választhat: éli tovább a profi lelkibetegek életét vagy megrázza magát és feláll. Vajon sikerül neki?

rendező: Till Attila
forgatókönyvíró: Till Attila
zeneszerző: Tövisházi Ambrus
operatőr: Juhász Imre
dramaturg: Szászi Zsuzsanna
jelmeztervező: Juristovszky Sosa
producer: Muhi András, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő
gyártásvezető: Stalter Judit
vágó: Barsi Béla

szereplő(k):
Gubík Ági (Zsuzsi)
Thúróczy Szabolcs (Dick)
Kovács Lehel (Dino)
Schell Judit (Dr. Berger Berta, Zsuzsi terapeutája)
Bánsági Ildikó (Elli, Zsuzsi anyja)
Egri Márta (Ilona, Elli barátnője)
Valcz Péter (Krisztián, Zsuzsi öccse)
Stefanovics Angéla (Katalin, Krisztián barátnője)
Kolovratnik Krisztián (Kirill)
Ónodi Eszter (Dóri, Ilona lánya)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.02.04.: Hiperventillációra felkészülni
Index, 2008.03.07.: Új színészszerelmet találtunk: Gubík Ágit


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Brokeback Mountain - Túl a barátságon

(Brokeback Mountain)
színes feliratos amerikai filmdráma, 134 perc, 2005

 

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlődik... Mindkettőjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik - tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani - és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettőjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban. Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két gyemeket szül neki. Jack-re Texasban felfigyel a rodeo királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiuk születik, Jack pedig apósánál kap állást. Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktől érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat. A következő években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben.

rendező: Ang Lee
író: E. Annie Proulx
forgatókönyvíró: Larry McMurtry , Diana Ossana
operatőr: Rodrigo Prieto
jelmeztervező: Marit Allen
zene: Gustavo Santaolalla
producer: Diana Ossana , James Schamus
látványtervező: Judy Becker
vágó: Geraldine Peroni , Dylan Tichenor

szereplő(k):
Heath Ledger (Ennis Del Mar)
Jake Gyllenhaal (Jack Twist)
Linda Cardellini (Cassie)
Michelle Williams (Alma Beers Del Mar)
Anne Hathaway (Lureen Twist)
Randy Quaid (Joe Aguirre)
Anna Faris (Lashawn Malone)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.03.28.: Túl a barátságon
Index, 2006.03.30.: Rómeó és Gyula
Mancs, 2006.03.30.: Melegségre vágyva

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2008. április 24 - 30

Majdnem szűz

színes magyar játékfilm, 105 perc, 2008

 

Boróka (Ubrankovics Júlia), a film hősnője elhatározza, hogy a 18. születésnapjára - az otthonteremtésre kapott milliókból egy drága szállodában ünnepel szerelmével, Jánossal (Hujber Ferenc). A pénz gyorsan elfogy, így a paradicsomi állapot véget ér. János visszaélve Boróka érzéseivel, testi szolgáltatásokra kényszeríti a lányt, és mivel imádja a motorokat, elcseréli szerelmét egy Harley Davidsonra. A szeretetre éhező fiatal árva így egy Ronaldó (Kaszás Gergő) nevű strici foglya lesz és borzalmas élményeket él át, míg végül az első adandó alkalommal megszökik. Egy lottózóban megismerkedik Móriccal (Tóth Attila), a kirakatrendezővel. Ő fogadja be a Ronaldó elől menekülő Borókát. Mindkettőjük sorsában fordulatot hoz, az az Uniós tanfolyam, amely prostitúcióból élő lányok számára kínál menedzseri képesítést. Boróka szorgalmasan jár a tanfolyamra sorstársnőivel. Angolt és számítógépes ismereteket tanul. Kiderül róla, hogy talpraesett és sikeresen tudja eladni a nagy tömeg piros esernyőt, valamikori ismerőseinek. Ronaldó nem nyugszik bele a lány elvesztésébe és haverjával együtt utána veti magát. Feltett szándéka, hogy mindenáron felkutatja, és megtorolja a szökését.

rendező: Bacsó Péter
forgatókönyvíró: Bacsó Péter
zeneszerző: Vukán György
operatőr: Andor Tamás
producer: Kálomista Gábor
vágó: Csillag Mano

szereplő(k):
Ubrankovics Júlia (Boróka)
Hujber Ferenc (János)
Kaszás Gergő (Ronaldó)
Tóth Attila (Móric)
Cserhalmi György
Fullajtár Andrea
Lázár Kati
Máté Gábor
Ujlaki Dénes

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.03.20.: Majdnem dráma
Népszabadság, 2008.03.20.: Utazás a valóság körül

IMDb

^


Goodbye Bafana

színes feliratos belga-dél-afrikai-angol-luxemburgi filmdráma, 140 perc, 2007

 

Gregory Dél-Afrikában nő fel, gyerekkora helyszíne egy farm, ahol egyetlen társasága egy fekete kisfiú. Bafana a legjobb barátja lesz, egész nap együtt játszanak, tőle tanulja meg a helyi bennszülöttek nyelvét is. Ám ezt a gyerekkori barátságot a felnőtt férfi mélyen eltemeti a lelkében, hiszen maga is mereven hiszi és vallja az apartheid eszméit, a fehérek felsőbbrendűségét az őslakos feketék felett. 1968-ban feleségével és gyerekeivel Robben szigetére érkezik, oda ahol a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett tartják fogva a fekete bőrű politikai elítélteket, köztük Nelson Mandelát is. Gregoryt nyelvtudása segíti előbbre jutni a katonai ranglétrán, börtönőrként ki kell hallgatnia a foglyok beszélgetéseit, cenzúrázni leveleiket. Gregory kezdetben nem is sejti, hogy milyen nagy hatással lesz majd a gondolkodására és egész életére a gondjaira bízott Nelson Mandela.
A film valós emlékeket és történelmi eseményeket idéz fel, hiszen annak a férfinak a visszaemlékezéseiből készült, aki 20 éven át volt Nelson Mandela börtönőre, és akinek életét és rasszista gondolkodását megváltoztatta a mára már legendává váló politikus egyénisége és eszméi.

 

rendező: Bille August
író: James Gregory , Bob Graham
forgatókönyvíró: Bob Graham , Greg Latter
zeneszerző: Dario Marianelli
operatőr: Robert Fraisse
producer: Andro Steinborn , Jean-Luc Van Damme , David Wicht
vágó: Hervé Schneid

szereplő(k):
Joseph Fiennes (James Gregory)
Dennis Haysbert (Nelson Mandela)
Diane Kruger (Gloria Gregory)
Mehboob Bawa (Ahmed Kathrada)
Adrian Galley (Brigadier Kemp)
Shiloh Henderson (Brett Gregory)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.08.15.: Goodbye Bafana

Hivatalos weboldal
IMDb

^


A másik oldalon

(Auf der anderen Seite)
színes feliratos német-török filmdráma, 122 perc, 2007

 

Ali, a brémai nyugdíjas török prostituáltat vesz maga mellé, hogy életét bearanyozza. Fia, Nejat először elképed, de hamar megkedveli a lányt, mikor megtudja, hogy Yeter csak azért bocsátja áruba testét, hogy lánya egyetemi tanulmányait fizethesse. Mikor Ali megöli a nőt, Neyat felkerekedik, hogy Isztambulban megkeresse a lányát. Aytent azonban nem csak Neyat keresi, de a török rendőrség is - ők terrorizmussal vádolják.

 

rendező: Fatih Akin
forgatókönyvíró: Fatih Akin
zeneszerző: Shantel
operatőr: Rainer Klausmann
producer: Fatih Akin , Andreas Thiel
vágó: Andrew Bird

szereplő(k):
Nurgul Yesilcay (Ayten Öztürk)
Tuncel Kurtiz (Ali Aksu)
Baki Davrak (Nejat Aksu)
Hanna Schygulla (Susanne Staub)
Patrycia Ziolkowska (Lotte Staub)
Nursel Köse (Yeter)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2008.04.09.: Koporsójárat

Hivatalos weboldal
IMDb

^


 

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2008