2008. január 3 - 9

Macskafogó 2 - A sátán macskája free

színes magyar animációs film, 90 perc, 2007

 

macskafogo2

 

Az első film végén a Macskafogó nevű gépkutya segítségével az egerek megszelidítettek minden macskát. Vagy mégsem? A pafrikai dzsungel mélyén maradt egy kisebb pacifikálatlan macskapopuláció, akik még csak nem is hallottak a Macskafogóról. Azóta is békésen üldözik az egereket. Vadászat közben elkapnak egy Stanley nevű újságíró egeret, akinek persze eljár a szája.

rendező: Ternovszky Béla
forgatókönyvíró: Nepp József
zeneszerző: Malek Miklós
producer: Salamon Eszter

szereplő(k):
Sinkó László (Grabowsky hangja)
Benedek Miklós (Fritz Teufel hangja)
Rudolf Péter (Stanley hangja)
Stenczer Béla (a Főnök hangja)
Haumann Péter (Safranek hangja)
Dörner György (Torzonborz hangja)
Balázs Péter (Giovanni Gatto hangja)
Usztics Mátyás (Mióka hangja)
Reviczky Gábor (Moloch hangja)
Darvas Iván (Bob Poljakoff hangja)
Béres Ilona (Pissy hangja)
Kern András (Buddy hangja)
Pálos Zsuzsa (Pukie hangja)
Szombathy Gyula (Billy hangja)
Bodrogi Gyula (Maxipotzak hangja)
Mikó István (Lusta Dick hangja)
Szacsvay László (Harvey hangja)

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


A falka 16

(The Flock)

színes feliratos amerikai thriller, 101 perc, 2007

 

Erroll Babbage (Richard Gere), a veterán, de még mindig szemfüles ügynök évek óta üldözi azokat rejtélyes bűnözőket, A Falkát, akik fiatal lányok ellen elkövetett szexuális bűncselekmények sorával gyanúsíthatóak. Nagyon elcsigázza, hogy nem tudja megvédeni az áldozatokat, ezért a törvényesség határán egyensúlyozva igyekszik legalább azt elhitetni a rosszfiúkkal, hogy mindig rajtuk tartja a szemét. Még reménytelenebbnek tűnik az ügy, mikor Errolt pihenni küldik, ő pedig egyáltalán nincs meggyőződve fiatal, tapasztalatlan patronáltja, Allison (Claire Danes) felkészültségéről.

 

rendező: Wai Keung Lau
forgatókönyvíró: Hans Bauer, Craig Mitchell
zeneszerző: Guy Farley
operatőr: Enrique Chediak
producer: Jenette Kahn, Wai Keung Lau, Philippe Martinez, Larry Rapaport, Adam Richman, Elie Samaha
vágó: Tracy Adams, Martin Hunter

 

 

szereplő(k):
Richard Gere (Erroll Babbage)
Claire Danes (Allison Laurie)
Ed Ackerman (Louis Kessler)
Dwayne L. Barnes (Vincent Dennison)
Josh Berry

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.11.21.: A Falka

IMDb

^


2008. január 10 - 16

Egon és Dönci 16

- Mindenütt jó, de legjobb otthon
színes szöveg nélküli magyar animációs film, 72 perc, 2007

 

A film hősei az egyik szomszédos naprendszer aprócska bolygójának lakói. Egon kissé szórakozott, amatőr "űrkutató", akinek kétbalkezes, minden lében kanál társa Dönci, egy kissé túltáplált macskaforma lény. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor ismeretlen eredetű tárgy zuhan le a lakhelyük közelében (a Voyager-3), az emberiség üzenetével. Egon eltervezi, hogy felveszi a kapcsolatot a magáról hírt adó civilizációval. A fészerében bádog-űrhajót épít. Némi bonyodalmak után sikerül elindulniuk és a Naprendszerünk felé veszik az útjukat. Majdnem belezuhannak a Napba, ám a Merkúr mellett sikerül lefékezniük. A Vénuszt beborító viharfelhőkben óriási viharok dúlnak, hatalmas villámlásokkal, hát gyorsan továbbállnak a Föld irányába. Egon nagyon elfárad, elnyomja az álom. Dönci a felügyelet nélküli pilótafülkében "Egonosat" játszik, fontoskodva nyomogatja a gombokat. Egy váratlan mozdulattal véletlenül hiperűrsebességre kapcsol. Az űrhajó teljes hajtómű-terheléssel száguld, egészen a jeges-hideg Plútóig, miközben meghibásodik. Egon külszíni szereléssel megjavítja a gépet, s folytatják útjukat. Konstatálják, hogy sem a Neptunusz, sem az Uránusz, sem a Szaturnusz, de még a Jupiter sem alkalmas a letáborozásra. Végül a Marson landolnak. A csodálatos narancssárga bolygó látszólag lakatlan. Ám a semmiből egy ismeretlen csillogó-villogó objektum érkezik elképesztő sebességgel. A szuper-technológiájú csészealj Döncit felszippantja, s az UFO utasai megvizsgálják a furcsa szőrös kis állatot. A tanulmányozás után Döncit hátrahagyva hipp-hopp elviharzanak. Egonék az izgalmas és vicces találkozás után a kék bolygó, vagyis a Föld felé veszik útjukat, s sikeresen leszállnak valahol Európa közepén, zord sziklák között. A Föld ekkora már egy erősen elsivatagosodott bolygó. Ám végül sikerül megismerkedniük a Föld egyetlen lakójával egy koktélbárban, aki mesél nekik a Földről, az emberekről, szépségről, kalandról, egyszóval az életről...

 

rendező: Magyar Dániel, Magyar Ádám
forgatókönyvíró: Magyar Elemér
producer: Gálicza Andrea

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.11.29.: Egon és Dönci
Index, 2007.12.02.: Magyar MacGyver 3d-s svájcibicskával
Filmtekercs.hu, 2007.11.30.: Gülüszem magyar módra - Egon és Dönci, avagy a 3D mozifilm kritikus szemmel


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Off Hollywood16

színes magyar film, 80 perc, 2007

A film főhőse, Bódi Adél fiatal filmrendezőnő új filmjének bemutatójára készül. A történet 24 órába sűríti azt az összeomlást, ahogy a semmi kis film felzabálja Adél életét. Egy napon át tart a véghajrá, ahol is rosszízű, magánéletének titkait kiteregető rádiós szerepléssel indul a rendezőnő napja. Munkatársai elrontott meghívókkal és félresikerült plakátokkal töltik meg délelőttjét, producere már következő filmjéhez követel lényegi változtatásokat. Adél hazasiet, hogy levegőhöz jusson, de otthon színész férje, Rajnai Pali szörfölget lelkesen az internetes pornóoldalakon. Elkeseredett vitájukban egybemosódik a filmes karrier a magánélettel, konklúzióként Adél elrohan, Pali pedig szisztematikusan lerombolja közös lakásukat. Az elgyötört Adél a bemutatón felemás sikerrel szembesül - a fogadtatás se jó, se rossz, ám ünnepelni kell, a stáb mulatni megy. Az itt kavargó arcok közt felbukkan Kelemen, a vidéki színész, akinek jelenetét kivágták, bajuszát pedig le, s ezért felesége elhagyta. A bajusztalan ex-statiszta kitárulkozása az utolsó csepp a pohárban, Adél pánikrohamot kap, pszichiátriára kerül, de hajnalban feleszmél és megszökik. Szétdúlt otthonában, feldúlt lelkében meg kell találnia a megoldást, hogy eltakarítsa a romokat.

 

rendező: Hajdu Szabolcs
forgatókönyvíró: Garaczi László
zeneszerző: Márkos Albert
operatőr: Nagy András
jelmeztervező: Breckl János
producer: Pék Csaba, Bodzsár István
látványtervező: Hujber Balázs
vágó: Politzer Péter

szereplő(k):
Török-Illyés Orsolya (Adél)
Szabó Domokos (Adél férje)
Thuróczy Szabolcs (Producer)
Miklós Marcell (Rádióriporter)
Kovács Lehel (Gyártásvezető)
Mészáros Tibor
Vásári József

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.11.29.: Nem, hanem
Népszabadság, 2007.11.29.: A varázslat rutinjai
Heti Válasz, 2007.12.06.: Off Hollywood


Hivatalos weboldal
IMDb

^


2008. január 17 - 23

Frank és Wendy16

(Frank ya Wendy/ Frank & Wendy)

színes feliratos észt animációs film, 75 perc, 2005

 

Két amerikai titkos ügynököt a világ legveszélyesebb helyére küldenek, Észtországba. Frank és Wendy, akik arra specializálódtak, hogy a világot megmentsék mindezidáig ismeretlen jelenségek, személyek és helyzetek ellen harcoltak, mind fizikailag, mind szellemileg hihetetlen hőstettek végrehajtásával. Azonban nem lehet teljes a győzelmük, mivel saját emberi gyengeségeik hátráltatják őket, ezenkívül ellenségeik mindig újabb, döbbenetes meglepetésekkel képesek előrukkolni. Ezáltal titkos ügynökeink mindig bővelkednek feladatokban, így a nézőknek nem kell attól tartani, hogy nem láthatják Frank és Wendy újabb és újabb kalandjait.

 

rendező: Kaspar Jancis, Ülo Pikkov, Priit Tender
forgatókönyvíró: Priit Pärn
zeneszerző: Margo Kolar
producer: Kalev Tamm
vágó: Kaspar Jancis, Ülo Pikkov, Priit Tender

szereplő(k):
Peeter Oja
Jan Uuspold
Janne Shevtshenko
Andrus Vaarik
Anne Reemann
Eduard Toman
Tarmo Männard

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.10.18.: Frank & Wendy

IMDb

^


A nagy kiárusítás16

(Der Große Ausverkauf)
színes német dokumentumfilm, 94 perc, 2007

 

A privatizáció - a manilai Mindának, a sowetói Bonganinak és a brightoni Simonnak - nem csak elvont fogalom. Hanem valóságos fenyegetés, amellyel nap mint nap szembenéznek.
Epizódokból építkező dokumentumfilmjében Florian Opitz a privatizáció - amelyet gyakran olyan
intézmények kényszerítenek ki mint a Világbank vagy a Nemzetközi Monetáris Alap - egyes embereket érintő következményeit vizsgálja a föld különböző pontjain. Minda például azért küzd, hogy pénzt szerezzen a fia heti két dialízisére, mivel a Fülöp-szigetek egészségügyi ellátását privatizálták és elérhetetlenné vált a szegények számára. Bongani és "elektro-gerilla" csapata egy dél-afrikai városban illegálisan köti vissza az áramot a szegények otthonába, akik a privatizáció után nem bírták fizetni a villanyszámlát a magánszolgáltatónak. Simon humoros kalandokat mesél mozdonyvezetői pályájáról, előbb a brit államvasutaknál, majd a számtalan egyéb cégnél, amelyek olyan rendszerességgel jönnek és mennek, amely rendszeresség már rég eltűnt a menetrendből. A boliviai Cochabamba lakosainak győzelme egy amerikai óriásvállalat ellen, amely megpróbálta rátenni a kezét a városi vízellátásra, reményteli kicsengést ad a filmnek.
Az egymásba kapcsolódó történeteket a privatizációkért felelős "másik oldal" megszólalásai és olyan szakértők kommentárjai ellenpontozzák mint a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, aki átállt a vesztesek oldalára.

 

rendező: Florian Opitz
forgatókönyvíró: Florian Opitz
zeneszerző: Marcus Schmickler
operatőr: Andy Lehmann
producer: Felix Blum, Arne Ludwig
vágó: Niko Remus

szereplő:
Joseph Stiglitz
Bongani Lubisi
Simon Weller
Minda Lorando
Rosa de Turpo

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2008. január 24 - 30

Adjátok vissza a hegyeimet 16

színes magyartörténelmi dokumentumfilm Wass Albert életéről, 114 perc, 20007

A film főszereplője Erdélybe utazik, felkeresi az író életében, műveiben fontos szerepet játszó helyszíneket, érdeklődik, tűnődik, gondolkodik, egymás mellé rakja a szellemi mozaikkockákat, s így próbálja megfogalmazni saját maga, következésképp a néző számára, hogy voltaképpen ki is Wass Albert.

Részlet az azonos című könyvből:

Bevallom őszintén: nem érdekel sem a politikátok, sem a világnézeti kérdéseitek, sem nagyszabású elgondolásaitok, melyekkel az embermilliók sorsát rendezni kívánjátok. Nem érdekelnek az embermilliók sem. Egy érdekel csupán: adjátok vissza a hegyeimet!
Mert bármit is mondjanak a tudósok, a fiskálisok és a katonák: azok a hegyek az enyéimek. Mint ahogy én is hozzájok tartozom attól a perctől kezdve, hogy megszülettem a lábok alatt, abban a kis házban, s ők benéztek hozzám az ablakon. Nem a telekkönyv szerint voltak az enyéimek, az igaz. De enyéimek voltak Isten rendelése szerint, azáltal, hogy ott születtem s ott lettem emberré. Adjátok vissza a hegyeimet!
Nézzétek urak: idestova ötven esztendeje már, hogy belerángattatok ebbe a játékba. Játszottatok az én bőrömön háborút és országosztást, ide-oda ajándékozgattatok engem s a hegyeimet, mint ahogy gyermekek ajándékozzák a játékszereket egymásnak. S én ötven esztendeig engedelmesen játszottam nektek mindent, amit csak parancsoltatok: kisebbségi sorsot, megaláztatást és elnyomatást, üldöztetést nyelvem és fajtám miatt, fölszabadulást és katonásdit. Játszottam háborút. Lelkesedést és halálfélelmet, rámenős bátorságot és fejvesztett menekülést, játszottam kétségbeesést, fájdalmat, dühöt, elvesztett háborút. Játszottam elvesztett otthont és elvesztett családot, csikorgó fogú bosszúvágyat és hadifogságot, játszottam hontalan bujdosást, magányos, kóborló farkassorsot az emberi rengetegben.., Urak, nekem elég volt. Én nem játszom tovább. Adjátok vissza a hegyeimet!

 

Rendezte: Koltay Gábor
Szereplők: Rékasi Károly, Wass Albert

^


Este 16

(Evening)
színes feliratos amerikai játékfilm, 112 perc, 2007

Az Este a mély érzelmek filmje: az anyák és lányaik közötti szeretet erejéről mesél, mindezt egy olyan anya szemszögéből, aki életének alkonyán olyan titkot fed fel, amely mindenkire óriási hatással lesz a környezetében. Az érzelmek valódiságát igazolja, hogy a filmben két olyan színésznő-páros - Vanessa Redgrave és Natascha Richardson, valamint Meryl Streep és Mamie Gummer - is játszik, akik anya és lánya kapcsolatban vannak egymással. A rátörő emlékeknek engedve Ann Lord (Redgrave) megoszt egy régóta őrzött titkot a lányaival, Constance-szal (Richardson), aki boldog házasságban él, és Ninával (Toni Collette), a nyughatatlan egyedülálló nővel. Mindketten ágya mellett állnak, mikor Ann kijelenti, hogy látni szeretné élete szerelmét. De vajon ki lehet ez a titokzatos "Harris", s mit jelenthetett az anyjuknak? Miközben Constance és Nina megpróbálja megfejteni édesanyjuk életét, és egyúttal rendbe szedni sajátjukat, Ann felidéz magában egy jó 50 évvel ezelőtti hétvégét, amikor még Ann Grantnek (Claire Danes) hívták... és csak egy fiatal lány volt, aki azért jött New Yorkból, hogy legjobb barátnője, Lila Wittenborn (Mamie Gummer) esküvőjén legyen nyoszolyólány. A menyasszony izgatott, de édesanyja (Glenn Close) helyett legjobb barátnőjéhez fordul segítségért. Ann Lila közelében marad, de még közelebb kerül a menyasszony forrófejű öccséhez, Buddy-hoz (Hugh Dancy). Ám amikor az esküvőn feltűnik Harris Arden (Patrick Wilson), a Wittenborn-család régi barátja, Annben új érzések ébredeznek. Olyanok, melyek örökre megváltoztatják az ő és lányai életét is.
Az Este bámulatos szereposztással életre hívott nagyhatású dráma, melyet Susan Minot saját bestselleréből adaptált filmre a Pulitzer-díjas Michael Cunninghammel (Az órák) közösen, a rendezői székben pedig az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos ült, akinek legutóbbi filmje minden idők legnagyobb szabású magyar produkciója, a Sorstalanság volt.

 

rendező: Koltai Lajos
író: Susan Minot
forgatókönyvíró: Susan Minot, Michael Cunningham
zeneszerző: Jan A.P. Kaczmarek
operatőr: Pados Gyula
producer: Jeff Sharp
vágó: Allyson C. Johnson

szereplő(k):
Claire Danes (a fiatal Ann)
Vanessa Redgrave (Ann Grant Lord)
Meryl Streep (Lila Wittenborn)
Glenn Close (Mrs. Wittenborn)
Natasha Richardson (Constance Lord)
Toni Collette (Nina)
Mamie Gummer (a fiatal Lila Wittenborn)
Patrick Wilson (Harris Arden)
Hugh Dancy (Buddy Wittenborn)
Eileen Atkins (Mrs. Brown)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.09.27: Este
Népszabadság, 2007.09.27.: Ráncok kontra ráncok
Index, 2007.09.27.: Koltai Lajos szerint giccses a halál
Heti Válasz, 2007.10.04.: Este

Hivatalos weboldal
IMDb

^


 

 

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2008