2007. november 29 - decmber 5

A Nap utcai fiúk12
színes magyar filmdráma, 89 perc, 2007

 

napA történet 1956 október 23-án kezdődik és 1956 november 4-én ér véget. Juli (Gáspár Kata) Totyával (Czecző Sándor) jár, de Gábort (Bárnai Péter) is szereti, hármójuk története fordulatosan alakul a mozgalmas napokban. Pesterzsébeti fiatalok egy csoportja focizik a Határ út menti grundon. Juli, a kalauzlány hozza a hírt, hogy a városban tüntetés van. Egyedül Gábor tart Julival és együtt vesznek részt a forradalmi eseményekben. Hajnalban a fiúkra rálőnek a bevonuló oroszok és akkor elhatározzák, hogy bemennek a városba és bekapcsolódnak a harcokba. Totya vezetésével fegyvert szereznek és barikádot építenek egy kis mozi körül. "Ezt a sarkot megvédjük" - mondják. Csak kézi fegyvereik és benzines palackjaik vannak, de eredményesen veszik fel a harcot a benyomuló szovjet harckocsikkal. Bázisukat a fiatalok a békésebb napokban sem hagyják el és november 4-én hősiesen szállnak szembe a nagy túlerővel visszatérő ellenséggel.

 

 

 

rendező: Szomjas György
forgatókönyvíró: Heller Gábor, Kertész Ákos, Szomjas György
zeneszerző: Ferenczi György
operatőr: Grunwalsky Ferenc
rendező munkatársa: Mag István
producer: Szekeres Dénes
jelmez: Stenger Zsuzsa
díszlet: Esztán Mónika, Ritter Szilvia
társproducer: Dragan Djurkovic, Rosta Katalin
hangmérnök: Kovács György
gyártásvezető: Góczy Árpád, Monostori Zsolt
vágó: Szalay Károly

szereplő(k):
Gáspár Kata (Juli)
Bárnai Péter (Gábor)
Czecző Sándor (Totya)
Andorai Péter (Gábor apja)
Bán János (ÁVH-s)
Djoko Rosic (Dezső úr)
Bruckner Tamás
Fekete Gergő
Hervaci Ersan David
Juhász Lajos
Kovács Miklós
Lázár Miklós
Lugosi Dániel
Mendler András
Somhegyi György
Gáspár Sándor
Szőke András
Mucsi Zoltán
Scherer Péter

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.10.18.: Srácok és a forradalom
Népszabadság, 2007.10.18.: Tessék gyorsan abbahagyni!
Heti Válasz, 2007.10.25.: A Nap utcai fiúk
Filmtekercs.hu, 2007.10.17.: Ötvenhat montázs

 

IMDb

^


 

A 13-as16
(13 (Tzameti))
fekete-fehér feliratos francia thriller, 93 perc, 2005

 

13asNagy szegénységben élő emigráns családját a húszéves Sebastian alkalmi munkákból tartja el. Egy elhanyagolt tengerparti villa morfinista tulajdonosa megbízza a tető javításával. A fiú munka közben fültanúja lesz egy beszélgetésnek, az anyagi gondokkal küzdő beteg férfi egy nagy pénzösszeg gyors megszerzéséről beszél az egyik barátjának. Amikor a házigazda váratlanul meghal, és nincsen, aki kifizetné Sebastian munkadíját, a fiú úgy dönt, hogy átveszi a férfi szerepét, és megpróbál a pénz közelébe jutni. Követi a nevére érkező instrukciókat, vonatra száll, és rejtélyes üzenetek nyomán egy isten háta mögötti udvarházhoz érkezik. Minden, ami a normális világhoz kötötte, a kapukon kívül marad, és egy ördögi játszma veszi kezdetét, ahol a tét az életben maradás.

 

 

 

 

 

rendező: Géla Babluani
forgatókönyvíró: Géla Babluani
operatőr: Tariel Meliava
látványtervező: Bernard Péault

szereplő(k):
George Babluani (Sébastien)
Aurélien Recoing (Jacky)
Fred Ulysse (Alain)
Vania Vilers (Mr. Shloendorff)
Olga Legrand (Mme Godon)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.26.: A 13-as
Népszabadság, 2007.05.03.: A vállrándítás esztétikája
Heti Válasz, 2007.05.03.: A 13-as

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. decmber 6 - 12

Őfelsége pincére voltam
(Obsluhoval jsem anglického krále)
színes feliratos cseh-szlovák játékfilm, 120 perc, 2006

 

Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből, és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédjaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei, és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére. Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.

Jiŕi Menzel és Bohumil Hrabal neve fogalom nemcsak Közép-Kelet Európában, hanem az egész világon. Kettejük együttműködéséből született az Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok és az örök klasszikus, a Sörgyári capriccio. Az életet és az emberi lelket kívülről-belülről ismerő író és rendező humánuma és humora generációk számára meghatározó alapélmény. Az Őfelsége pincére voltam igazi esemény, hiszen a két alkotónak ez a hatodik találkozása a filmvásznon, és Menzelnek több mint tíz év után ez az első filmrendezése.

 

rendező: Jirí Menzel
író: Bohumil Hrabal
forgatókönyvíró: Jirí Menzel
zeneszerző: Ales Brezina
operatőr: Jaromír Sofr
vágó: Jiří Brožek

szereplő(k):
Oldrich Kaiser (Jan Dítě)
Julia Jentsch (Líza)
Ivan Barnev (Jan Dítě 18-38 éves koráig)
Martin Huba (Skřivánek)
Marián Labuda (Walden)
Milan Lasica (professzor)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.09.05.: Pincérkeringő
Népszabadság, 2007.09.06.: Tálcán kínált történelem
Index, 2007.08.31.: A művészi punci mint nácizmus-kritika
Heti Válasz, 2007.09.06.: Őfelsége pincére voltam

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


1408
színes feliratos amerikai horror, 94 perc, 2007

 

Mike Enslin híres bestseller író, aki paranormális jelenségekről írt könyveivel futott be. Legutóbbi könyvét is hatalmas siker övezi, de az író tudomást se vesz róla, az életét egy fájdalmas családi tragédia árnyékolja be. Képtelen feldolgozni kislánya halálát, a munkájába menekül. Azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, a természetfeletti jelenségek mögött mindig szándékos, megszervezett átverés áll. Kutatásai a New York-i Dolphin Hotelbe vezetik, ahol az a véresen legendás 1408-as számú szoba található, amelyben állítólag szellemek gyilkolnak. Enslin kész bebizonyítani, hogy ez is csak egy blöff, és kibérli a szobát annak ellenére, hogy a szálloda igazgatója nyomatékosan megpróbálja lebeszélni tervéről. Az író elfoglalja a szobát, és a saját szemével fog megbizonyosodni arról, hogy szó sincsen előre kitervelt átverésről - a hírhedt 1408-as szoba borzalmait nem a képzelet szülte.

 

rendező: Mikael Hafström
forgatókönyvíró: Matt Greenberg, Scott Alexander
operatőr: Benoît Delhomme
jelmeztervező: Natalie Ward
zene: Gabriel Yared
producer: Lorenzo di Bonaventura

szereplő(k):
John Cusack (Mike Enslin)
Samuel L. Jackson (Gerald Olin)
Mary McCormack (Lily Enslin)
Tony Shalhoub (Sam Farrell)
Jasmine Jessica Anthony (Katie)
Kim Thomson (Mrs. Palmer)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.11.08.: 1408
Index, 2007.11.10.: Maradt még eredeti Stephen King-ötlet?

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. decmber 13 - 19

Lányok 16

színes magyar filmdráma, 90 perc, 2007

 

lanyokKét tizenéves kamaszlány: Dia (Fulvia Collongues) és Anita (Helene Francois ) egész nap céltalanul plázákban, játszótereken lóg, néha szórakozásból lop és persze bulikba jár. Az izgatja őket, hogy a ma, a holnap legalább olyan jó legyen, mint a tegnap és ezért "lazulnak, elvannak" egész nap. Esténként taxisokkal barátkoznak, akiknek két életük van: a folyamatosan úton levő és a ritkán látott családfő. Egyikük: Ernő (Zsótér Sándor) szívesen hurcolássza őket és tanítja vezetni, persze némi ellenszolgáltatásért cserébe. A taxisok (Rába Roland, Mundruczó Kornél) biztosítási csalásból egészíti ki keresetüket, Ernőt is bevonják a buliba, de ő más, mint a többiek. Csak vágyakozni mer, de fél bármit is igazából megtenni. Felesége (Fullajtár Andrea) már régen más életre vágyik, s csak a közös gyerekeik miatt marad mellette.

Dia és Anita tele vannak álmokkal és vágyakkal, csak úgy szívják magukba az életet, persze nem azt, ami után áhítoznak, hanem ami jutott nekik. Dia beleszeret egy fiúba, de a szerelem csak rövid ideig teszi boldoggá, mert a fiú megcsalja. A lányok dühösek az egész világra. Elvágyódnak Pestről, mindegy hová, csak messzire, mert meg kell mutatni a többi kiscsávónak, a csajoknak a térről, a volt pasinak (Polgár Tamás), hogy ők képesek rá és egyáltalán, külföldön minden más, azt csinálsz, amit akarsz. Svájcba készülnek autóval, csakhogy nincs autójuk. És egy autó mindenáron kell nekik, ezért elhatározzák, hogy olyan embertől veszik el, aki kellően gyenge ahhoz, hogy átadja nekik. Ernő lesz hát a célpont. Az élet azonban nem midig úgy működik, ahogy azt elképzelik.

 

rendező: Faur Anna
forgatókönyvíró: Faur Anna
operatőr: Gondár András
producer: Sándor Pál

szereplő(k):
Fulvia Collongues (Dia)
Helene Francois (Anita)
Zsótér Sándor (Ernő)
Rába Roland (Béla)
Fullajtár Andrea (Rita)
Péterfi Bori (Ildikó)
Mundruczó Kornél (Péter)
Polgár Tamás (Zsolt)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.11.08.: Lányok
Index, 2007.11.11.: A férfi a hétköznapi picsák csalódása
Heti Válasz, 2007.11.15.: Film a taxisgyilkos tinédzserekről

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Drágaságom 12

(Hors de prix)

színes feliratos francia vígjáték, 104 perc, 2006

 

dragasagomA félénk Jean (Gad Elmaleh) felszolgáló egy nagy hotelben. Iréne (Audrey Tautou), egy kalandornő véletlenül milliárdosnak nézi, és ráveti magát. Amikor azonban rájön az igazságra hamar faképnél hagyja a férfit. A szerelmes Jean mindent bevet, hogy megtalálja, mígnem a Cote d'Azur-on akad Iréne-re. Hamarosan azonban minden pénzét elveszti, és egy számára egyébként kedves munkára kényszerül: selyemfiúnak szegődik. Új állása felkelti Iréne érdeklődését, míg végül a társaságát is elfogadja. Segíti, tanácsokkal látja el, és bár magának sem ismeri be, de egyre közelebb kerül Jean-hoz.

 

 

 

rendező: Pierre Salvadori
forgatókönyvíró: Pierre Salvadori, Benoît Graffin
zeneszerző: Camille Bazbaz
operatőr: Gilles Henry
producer: Philippe Martin
vágó: Isabelle Devinck

szereplő(k):
Audrey Tautou (Irene)
Gad Elmaleh (Jean)
Marie-Christine Adam (Madeleine)
Vernon Dobtcheff (Jacques)
Jacques Spiesser (Gilles)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.09.20: Drágaságom

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. decmber 20 - 26

Megy a gőzös 12

színes magyar vígjáték, 90 perc, 2006

 

megyIvaros egy álmos kis állomás, valahol Magyarországon. A helyi lakosok, élükön az állomásfőnökkel, el vannak foglalva a maguk kisszerű intrikáival, hatalmi harcaival, jelentéktelen ünnepeivel, koccintgatásaival. Ebbe a közegbe tör be a szó szoros értelmében az Országos Ügy, egy díszvonat képében, mely a legfőbb nemzeti ereklyét hordaná körbe. Csakhogy közbeszólnak a véletlenek, a helyi intrikák és a gőzös, csendőrökkel és cigányvajdával, annak családjával, valamint a páratlan ereklyével a disznóólban köt ki. Ezzel kezdetét veszi az őrületes kavarodás, melyben minden visszájára fordul. Az ereklyét elkártyázzák, a vajda gyönyörű lánya szerelmes lesz, az állomásfőnök kezéből kisiklik az események irányítása, hogy egy mulatós, kártyás, részeges éjszakán teljessé váljék a kavarodás. A kivételes ereklye elmerül a hullámokban, de ezt mindenki igyekszik eltitkolni, letagadni.

 

rendező: Koltai Róbert
író: Grecsó Krisztián
zeneszerző: Darvas Ferenc
operatőr: Gulyás Buda
zene: L.L. Junior, Zséda, Pravo zenekar, Stefano,
Gera Gábor, Moldvai Márk
producer: P. Koltai Gábor

szereplő(k):
Koltai Róbert (Bajusz János)
Pogány Judit (Bajuszné)
Pindroch Csaba (Sándor)
Egres Katinka (Böske)
Csuja Imre (Lakatos Gáspár)
Lázár Kati (Lakatosné)
Szabó Győző (Kálmán)
Gesztesi Károly (Köles)
Badár Sándor (Menyus)
Jordán Tamás (hivatalnok)
Szabó Kimmel Tamás (Kázmér)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.10.18.: Megy a gőzös
Index, 2007.10.17.: Indul a bakterház 33 1/3
Heti Válasz, 2007.11.01.: Megy a gőzös

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Molière 12

színes feliratos francia vígjáték, 120 perc, 2007

 

moliere1644, Párizs... A később Moliére néven ismertté vált, 22 éves Jean-Baptiste Poquelin (Romain Duris) kiváló vándorkomikus, ám a neki kedves tragikus szerepeket a közönség nem díjazza, sőt hitelezői börtönbe vettetik.
Egy bizonyos Monsieur Jourdain (Fabrice Luchini) azonban segítségére siet, azzal a feltétellel, hogy segít színre vinni saját darabját, mellyel a szépséges, ám veszélyes özvegyet, Célimene-t (Ludivine Sagnier) kívánja elcsábítani. A jómódú Jourdain nős és tiszteletben álló családapa: feleségének, Elmire-nek (Laura Morante) nem szabadna megsejtenie, hogy férje mire készül. Így az ismert írót papként - Tartuffe néven mutatja be, és lányai mellé szerződteti házitanítónak.
Kosztümös francia komédia Moliére életének feldolgozatlan tizenhárom évéről - avagy hogyan lesz a nyomorgó csepűrágóból, korának legünnepeltebb komédiaszerzője.

 

 

 

 

rendező: Laurent Tirard
forgatókönyvíró: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
zeneszerző: Frédéric Talgorn
operatőr: Gilles Henry
producer: Olivier Delbosc, Marc Missonnier
vágó: Valérie Deseine

szereplő(k):
Romain Duris (Jean-Baptiste Poquelin dit Moliere)
Fabrice Luchini (M. Jourdain)
Laura Morante (Elmire Jourdain)
Edouard Baer (Dorante)
Ludivine Sagnier (Célimene)
Fanny Valette (Henriette Jourdain)
Luc Tremblais (Gros-René)

 

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.07.25.: Molière
Heti Válasz, 2007.08.02.: Molière

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Macskafogó 2 - A sátán macskája free

színes magyar animációs film, 90 perc, 2007

 

macskafogo2

 

Az első film végén a Macskafogó nevű gépkutya segítségével az egerek megszelidítettek minden macskát. Vagy mégsem? A pafrikai dzsungel mélyén maradt egy kisebb pacifikálatlan macskapopuláció, akik még csak nem is hallottak a Macskafogóról. Azóta is békésen üldözik az egereket. Vadászat közben elkapnak egy Stanley nevű újságíró egeret, akinek persze eljár a szája.

rendező: Ternovszky Béla
forgatókönyvíró: Nepp József
zeneszerző: Malek Miklós
producer: Salamon Eszter

szereplő(k):
Sinkó László (Grabowsky hangja)
Benedek Miklós (Fritz Teufel hangja)
Rudolf Péter (Stanley hangja)
Stenczer Béla (a Főnök hangja)
Haumann Péter (Safranek hangja)
Dörner György (Torzonborz hangja)
Balázs Péter (Giovanni Gatto hangja)
Usztics Mátyás (Mióka hangja)
Reviczky Gábor (Moloch hangja)
Darvas Iván (Bob Poljakoff hangja)
Béres Ilona (Pissy hangja)
Kern András (Buddy hangja)
Pálos Zsuzsa (Pukie hangja)
Szombathy Gyula (Billy hangja)
Bodrogi Gyula (Maxipotzak hangja)
Mikó István (Lusta Dick hangja)
Szacsvay László (Harvey hangja)

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. decmber 27 - 2008. január 2

Szerelmem, Szarajevó16

(Grbavica: The Land of My Dreams)

színes feliratos osztrák-német filmdráma, 90 perc, 2006

 

Esma egyedül neveli 12 éves lányát Szarajevó Grbavica nevű negyedében. A környék még mindig magán viseli a délszláv háború emlékeit, az emberek még mindig reménykednek abban, hogy halott családtagjaik holtteste egyszer előkerülhet. Az államtól kapott segélyből nehezen tudnak megélni, így Esma kénytelen egy éjszakai bárban munkát vállalni. Az iskolában osztálykirándulást szerveznek, és az asszony feltétlenül össze akarja gyűjteni a pénzt, hogy a gyereke is utazhasson. A kamaszlány nem érti, hogy anyja miért nem kéri ki azt a hivatalos igazolást a hatóságoktól, ami bizonyítja, hogy az apja hősi halált halt a háborúban, hiszen akkor jelképes összeget kellene csak fizetniük. Anya és lánya kapcsolata egyre feszültebbé válik, és Esma nem tarthatja sokáig titokban az igazságot.

 

rendező: Jasmila Zbanic
forgatókönyvíró: Jasmila Zbanic
operatőr: Christine A. Maier
producer: Barbara Albert, Damir Ibrahimovich, Bruno Wagner
vágó: Niki Mossböck

szereplő(k):
Mirjana Karanovic (Esma)
Luna Mijovic (Sara)
Leon Lucev (Pelda)
Kenan Catic (Samir)
Jasna Beri (Sabina)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.16.: Szerelmem, Szarajevó
Heti Válasz, 2006.05.24.: Szerelmem, Szarajevó
Filmtekercs.hu, 2007.05.17.: Sose nézzünk hátra

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Töredék 12

DVD
fekete-fehér magyar játékfilm, 86 perc, 2006

 

Egy katolikus kolostor mikrovilágra, nem sokkal a második világháború befejezése után. Ezt a zárt, belső világot ugyanúgy fellazította és izgatottá tette a háború utáni élet zűrzavara, mint a falakon kívüli életet. A hierarchia, ha létezik is, már veszített az erejéből. Hitek és kételyek, szenvedélyek és letargia között élnek a konzervatív, öreg, a megszállottan dogmatikus, a fiatalabb reformer, az "erkölcsi züllés" útjára lépett papok. Vagyis: fásultság, zaklatott örömkeresés és az új helyzetben kialakult útkeresés lelkes vagy éppen szkeptikus alakjai.

Adott egy fiatal, aszketikus, megszállott és lényegében Simone Weil filozófiáját hirdető pap, teologikus és spirituális egy másik, aki a szociális fordulatban lehetőséget lát az egyház megújulására. A film további szereplői egy dogmatikus pap, aki mereven ragaszkodik a korábbi normákhoz, és botrányosnak érzi mindazt, ami a házba történik. Inkvizítori elszántsággal bírálja egyes papok részegeskedéseit az apát passzivitását, leginkább persze egyik társuk nőügyeit és számára tűrhetetlen kicsapongásait. Maga az apát valóban megfáradt öregember, akit már csak az élet elmúlása foglalkoztat. Egyetlen válasza: a beletörődés.

Egyetlen figura sem képvisel itt, legalábbis a film látása szerint sem erényt, sem bűnt. Emberileg persze mindannyiuk magatartása érthető. Szerethetőek, vagy talán pontosabb, ha azt mondjuk: árvák. Szenvedélyek, illúziók, kétségek szövik át ezt a világot, amelyet majd könyörtelenül lép át egy másik társadalmi dimenzió "igazsága".

 

rendező: Maár Gyula
forgatókönyvíró: Maár Gyula
operatőr: Medvigy Gábor
producer: Tarr Béla
vágó: Hranitzky Ágnes

szereplő(k):
Cseh Annamária
Törőcsik Mari
Zsótér Sándor
Haumann Péter
Peter Fitz
Andorai Péter
Székely B. Miklós
Trill Zsolt

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.02.07.: Töredék
Filmtekercs.hu, 2007.02.04.: Töredék

IMDb

vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007