2007. október 4 - 10

Ken Park
(Ken Park)
színes amerikai-holland-francia erotikus dráma , 92 perc, 2002

 

Négy tinédzser, négy gyerekkori barát - három fiú és egy lány - élete tárul fel előttünk: az erőszak, a szex, a gyűlölet, a szeretet és az érzelmi zavarodottság minden fázisával. Claude gördeszkás srác, aki egyszerre gyűlöli és szereti apját. Shawn inkább a szex iránt érdeklődik: halálosan belezúg barátnője húsz évvel idősebb anyjába. Peaches, a társaság lánytagja mindenáron el szeretne menekülni otthonról őrülten bigott apjától. Tate eközben nagyszülei túlzottan gondoskodó szeretetétől szenved. És persze ott van az ötödik haver is: Ken Park, de ő már csak múlt időben... A tabufilmjeiről ismert Larry Clark (Kölykök, Genya) új filmje emlékezetes botrányt kavart a Velencei Filmfesztiválon, és több országban kiváltotta a cenzorok haragját is.

 

rendező: Larry Clark, Edward Lachman
forgatókönyvíró: Harmony Korine
operatőr: Larry Clark, Edward Lachman
jelmeztervező: Michele Posch
látványtervező: John DeMeo

szereplő(k):
Adam Chubbuck (Ken Park)
James Ransone (Tate)
Tiffany Limos (Peaches)
Stephen Jasso (Claude)
Mike Apaletegui (Curtis)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2003.10.28.: Alapszín, avagy Amerika szoknyája alatt
Népszabadság, 2003.11.10.: Véres lányregény
Népszava, 2003.10.30.: Végletek

 

Hivatalos weboldal
IMDb

 

^


Rejtély
(Caché)
színes feliratos francia-osztrák-német-olasz filmdráma, 117 perc, 2005

 

Georges, a befutott televíziós műsorvezető és felesége, Anne a sikeres és elégedett emberek életét élik. Ám egy nap, valami megzavarja a családi idillt - az ajtajuk előtt egy rejtélyes videokazettát találnak. A felvételeken saját magukat látják, valaki rejtett kamerával lefilmezte őket. A döbbent házaspárnak fogalma sincs arról, hogy ki és milyen szándékkal készíthette a videót.
Az igazi játszma csak most kezdődik: újabb videokazettát kapnak, s egyre több követi, olyan felvételekkel, amelyek zavarbaejtően intimek és személyesebbek. Georges megpróbálja kinyomozni, ki lehet az egyre fenyegetőbb történések mögött...

Michael Haneke 2001-ben már nyert díjat Cannes-ban - akkor A zongoratanárnő kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát.

 

rendező: Michael Haneke
forgatókönyvíró: Michael Haneke
operatőr: Christian Berger
zene: Ralph Rieckermann
producer: Veit Heiduschka
vágó: Michael Hudecek, Nadine Muse

szereplő(k):
Daniel Auteuil (Georges Laurent)
Juliette Binoche (Anne Laurent)
Maurice Bénichou (Majid)
Annie Girardot (Georges anyja)
Bernard Le Coq (Georges főszerkesztője)
Daniel Duval (Pierre)
Walid Afkir (Majid fia)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.03.28.: Caché
Népszabadság, 2006.04.27.: Filmesek figyelnek
Index, 2006.04.24.: Rejtély
Heti Válasz, 2006.05.04.: Rejtély


Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. október 11 - 17

Virágok völgye
(Valley of Flowers)
színes feliratos indiai-francia-japán-német romantikus kalandfilm, 116 perc, 2006

 

A Himalája hegyei között egy rablóbanda garázdálkodik. Vezetőjük Jalan, akit emberei a halálba is követnének. A hosszú évek alatt összekovácsolódott csapat bomlásnak indul, amikor a gyönyörű Ushna feltűnik az életükben. A fiatal lány nem akar elmozdulni Jalan mellől, akit már azelőtt ismert álmaiból, mielőtt találkoztak volna. Ahogy kapcsolatuk egyre mélyebbé válik, úgy távolodik el Jalan régi társaitól. Ushna mellett megtapasztalja a szenvedélyes szerelem mindent elsöprő gyönyörét.
Érzelmeik egyre veszélyesebb vizekre hajtják őket, hogy szerelmük örökké éljen, megkísértik a természetfölötti erőket. Halhatatlanság utáni vágyukkal magát a sorsot hívják ki maguk ellen.

 

 

 

rendező: Nalin Pan
forgatókönyvíró: Nalin Pan
zeneszerző: Cyril Morin, Rajesh Roshan
operatőr: Michal Englert
producer: Karl Baumgartner, Christoph Friedel, Claudia Steffen
vágó: Sylvie Gadmer

szereplő(k):
Mylene Jampanoi (Ushna)
Milind Soman (Jalan)
Naseeruddin Shah (Yeti)
Eri (Sayuri)
Reina Hara (Yuki)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.12.: Virágok völgye

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Madárszabadító, felhő, szél
színes, fekete-fehér feliratos magyar filmdráma, 95 perc, 2006

 

Oroszország. Vászka a parasztfiú, a szerelméhez tart. Az úton találkozik egy különös emberrel, akiről nem tudja pontosan eldönteni, hogy az zarándok, csavargó, vagy csak egy szent bolond-e. A találkozás hatására megváltozik az élete.

 

rendező: Szaladják István
forgatókönyvíró: Szaladják István
operatőr: Gózon Fransisco
díszlettervező: Ritter Szilvia
jelmeztervező: Ritter Szilvia
producer: Muhi András
hangmérnök: Várhegyi Rudolf
gyártásvezető: Stalter Judit
vágó: Völler Ágnes

szereplő(k):
Robert Ovakimjan
Danyiil Oszipov
Alexandr Markov
Polja Vorobljova

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.01.07.: Madárszabadító, felhő, szél
Prae.hu, 2006.11.27.: Az Isten is művész

 

IMDb

^


2007. október 18 - 24

L'ecsó
(Ratatouille)
színes magyarul beszélő amerikai animációs film, 110 perc, 2007

 

A Pixar Animation nyolcadik nagyfilmje tálalva van. Az animációs mérföldköveket futószalagon gyártó stúdió ezúttal egy korántsem népszerű állatot választott ki a főszerepre. Legalábbis nem valószínű, hogy mindenki aranyosnak tartaná a patkányokat. Pedig a L'ecsó hőse nem más, mint egy kiváló szaglással megáldott és legbelül szakács-álmokat tápláló csatornapatkány.

Ő Remy, aki a Párizs alatti csatornarendszerben tengeti életét, ám rendkívüli orra kiemeli őt még saját fajtájából is, ráadásul nem mindennapi álmokat kerget: séfként szeretne dolgozni egy ínyenc étteremben. Remy nem retten el attól, hogy a világ talán legintenzívebb rágcsálóiszonnyal megvert állására fáj a foga, sőt, még az sem riasztja el, hogy családja is inkább a jól megszokott csatorna-béli szemétfaló életmód felé próbálná terelni.

Amikor a körülmények abba a párizsi étterembe sodorják, amelyiket saját konyhai példaképe, Auguste Gusteau tett híressé - akinek "mindenki főzhet" tétele kiskora óta inspirálta Remyt - hősünknek rá kell döbbennie, hogy amennyiben felfedeznek valakit a konyhában, az életveszélyes élményt jelent mindazoknak, aki bajuszt és hosszú farkincát viselnek.

Amikor már úgy tűnik, hogy Remy álmai végképp a semmibe vésznek, megtalálja azt a valakit, akire igazán szüksége van: egy barátra, aki hisz benne. Ő Linguini, az étterem szégyenlős szemetesfiúja, aki épp a kirúgás szélén áll. Most, hogy nincs mit veszíteniük, Remy és Linguini megalkotják minden idők legkülönösebb duóját: a fiú esetlen testéhez csatlakozik Remy kreatív képzelőereje, s így együtt fenekestül felforgatják Párizst. Olyan kalandban lesz részük, amelyből nem hiányoznak majd a komikus csavarok, az érzelmi fordulatok és azok a diadalok, amelyekről egymás nélkül eddig nem is álmodhattak volna.

A L'ecsó-t az a Brad Bird írta és rendezte, aki a 2004-es A hihetetlen család-ért átvehette a Legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, és akinek neve ma már feltétlen garancia a térdcsapkodós családi humorra és az önfeledt szórakozásra.

 

rendező: Brad Bird, Jan Pinkava
forgatókönyvíró: Brad Bird, Jan Pinkava
zeneszerző: Michael Giacchino
producer: John Walker
vágó: Darren T. Holmes

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.07.31.: L'ecsó
Népszabadság, 2007.08.02.: Fogd a gyerekre!
Index, 2007.08.03.: Gyerekfilm a homokos kardnyelőkről
Heti Válasz, 2007.08.09.: L'ecsó

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Főfőnök
(Direktoren for det hele / The Boss of It All)
színes feliratos dán-svéd-olasz-francia-izlandi vígjáték, 96 perc, 2006

 

Egy számítógépes vállalkozás tulajdonosa, Ravn úgy dönt, hogy eladja a cégét. Ezzel nem is lenne különösebb gond, ha tíz évvel azelőtt, a cég alapításakor ki nem talált volna egy Amerikában élő képzeletbeli főnököt, akire az évek folyamán mindig ráfoghatta a népszerűtlen intézkedéseket. A céget felvásárló izlandi üzletember viszont ragaszkodik ahhoz, hogy személyesen a nagyfőnökkel tárgyaljon. Ezért Ravn felbéreli Kristoffert, a színészt, hogy játssza el a főnököt a szerződés aláírásakor. Ám az események irányítása kicsúszik a kezéből, amikor a cég beosztottjai véletlenül összetalálkoznak a folyosón a sosem látott-régen várt főnökkel, minden bajuk okozójával.

A Dogma filmek vezéralakja, Lars von Trier, legújabb filmjéből kiderül, hogy nemcsak az emberi lélek legmélyebb és legsötétebb bugyraiba képes bevezetni nézőit, hanem a nevettetéshez is remekül ért.

 

rendező: Lars von Trier
forgatókönyvíró: Lars von Trier
producer: Meta Louise Foldager, Signe Jensen, Vibeke Windelov
vágó: Molly Marlene Stensgard

szereplő(k):
Jens Albinus (a főnök)
Peter Gantzler (Ravn)
Benedikt Erlingsson (Tolk)
Iben Hjejle (Lise)
Henrik Prip (Nalle)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.03.22.: Főfőnök
Heti Válasz, 2007.03.29.: Főfőnök
Filmtekercs.hu, 2007.03.22.: A színházelmélet és az érzelgős dánok

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Sínjárók
színes magyar filmdráma, 94 perc, 2007

^


2007. október 25 - 31

Forró zápor

(El Camino de los ingleses / Summer Rain)

színes feliratos spanyol-angol filmdráma, 118 perc, 2006

 

A 70-es évek Spanyolországában, egy forrón perzselő nyáron három fiú elindul a férfivá válás útján. Szerelem, vágyakozás, szenvedély, megcsalás és megcsalatás teszi felejthetetlenné és sorsformálóvá ezt a nyarat mindannyiuk számára.

Miguelitót annyira megérinti műtétje során megtapasztalt halál közeli élménye, hogy elhatározza, költő lesz. Döntése mindenkire másképpen hat, és magára vonja a város egyik legszebb lányának a figyelmét is. A táncosnőnek készülő Luli és a fiú között mély szerelem szövődik, amire árnyékot majd egy rivális férfi és egy idősödő asszony feltűnése vet. A másik barát Babirusa, akinek deviáns viselkedése mindig balhéba fullad. Minden vágya, hogy találkozzon Londonban élő anyjával, de a találkozás csak keserűséget tartogat a számára. Paco, a gazdag úrifiú szintén családja botrányaitól szenved. Alacsony származású és bővérű barátnője az egyetlen fegyvere, amivel hatást gyakorolhat sznob apjára. A három barátot, bármi történjen is velük örökre összefűzi ennek a nyárnak az emléke.

Antonio Banderas elutazott fiatalkora helyszínére Spanyolországba, hogy Antonio Soler regényéből spanyol színészekkel, hazai tájon rendezze meg második filmjét.

rendező: Antonio Banderas
író: Antonio Soler
operatőr: Xavi Giménez
jelmeztervező: Sabine Daigeler
zene: Antonio Meliveo, José Villalobos

szereplő(k):
Alberto Amarilla (Miguelito Dávila)
María Ruiz (Luli Gigante)
Félix Gómez (Paco Frontón)
Raúl Arévalo (Babirusa)
Victoria Abril (Senorita del Casco Cartaginés)
Marta Nieto (La Cuerpo)
Mario Casas (Moratalla)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.08.22: Forró zápor
Népszabadság, 2007.08.23.: Egy előre bejelentett zivatar
Heti Válasz, 2007.08.30.: Forró zápor

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Rántotthús
(Het Schnitzelparadijs)
színes feliratos holland romantikus vígjáték, 82 perc, 2005

 

A holland-marokkói származású Nordip egy étterem konyháján dolgozik. Amikor találkozik Agnessel, a két fiatal első pillantásra egymásba szeret. A gond csak az, hogy Agnes a szállodaigazgató unokahúga, és a családjának más sem hiányzik, minthogy egy bevándorló-származék udvaroljon neki. Nordipnak nemcsak a lány családjának előítéletével kell megküzdenie, de a saját apja is rossz szemmel nézi a dolgok alakulását. Egészen más tervei vannak a fia jövőjével kapcsolatban. Rómeó és Júlia történetének, sajátos, mai környezetbe áthelyezett változata.

 

 

rendező: Martin Koolhoven
író: Khalid Boudou
forgatókönyvíró: Marco van Geffen
zeneszerző: Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel
operatőr: Guido van Gennep
jelmeztervező: Maartje Wevers
producer: Joost de Vries, Leontine Petit
látványtervező: Floris Vos
vágó: Job ter Burg

szereplő(k):
Mounir Valentyn (Nordip Doenia)
Bracha van Doesburgh (Agnes Meerman)
Yahya Gaier (Mo)
Mimoun Oaissa (Amimoen)
Tygo Gernandt (Goran)
Gürkan Küçüksentürk (Ali)
Micha Hulshof (Sander)

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Bábel

^


vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007