2007. augusztus 30 - szeptember 5

Lemming

^


Hétköznapi mennyország

^


2007. szeptember 6 - 12

Halálos szívdobbanás

^


Salvador
(Salvador (Puig Antich))
színes feliratos spanyol-angol filmdráma, 134 perc, 2006

 

Spanyolország, 1973... A Franco-rezsim utolsó óráit az ETA mellett egy MIL nevű anarcho-szindikalista csoport is megkeseríti... A hatalom orra alá borsot törve bankokat rabolnak ki, hogy abból a munkásosztály harcát pénzeljék. Egy balul elsült akciójuk után a sebesült Salvador Puich Antichot börtönbe vetik, és egy az ETA által elkövetett merénylet bűnbakjává teszik. Családja és ügyvédei versenyt futnak az idővel az igazságért, de a vesztét érző diktatúra mindenáron kirakatpert akar rendezni, és a vád halálbüntetést kér az anarchista Salvadorra.

rendező: Manuel Huerga
forgatókönyvíró: Lluís Arcarazo, Francesc Escribano
zeneszerző: Lluís Llach
operatőr: David Omedes
producer: Jaume Roures
vágó: Santi Borricón

 

 

szereplő(k):
Daniel Brühl (Salvador Puig Antich)
Tristán Ulloa (Oriol Arau)
Leonardo Sbaraglia (Jesús)
Bea Segura (Montse)
Joel Joan (Oriol)
Celso Bugallo (Padre de Salvador)
Mercedes Sampietro (Madre de Salvador)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.07.10.: Salvador
Hivatalos weboldal

IMDb

^


2007. szeptember 13 - 19

Jelszó: A papír kékre vált
(Hârtia va fi albastră)
színes feliratos román filmdráma, 95 perc, 2006

 

Neagu hadnagy felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon. Az egység rádiója nem működik megbízhatóan, úgyhogy amit más egységek kommunikációjából és a rádió és a tv hírekből csípnek el, az alapján tájékozódnak. Ezek alapján azt az információt szűrik ki, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, amit anti-Ceausescu erők tartanak. Az egység tagjai - pontos információ hiányában - össze vannak zavarodva.

Costi egy katona, aki az apja kapcsolatainak köszönhetően Bucharest városában teljesít szolgálatot. Costi szentül hiszi, hogy minden román férfi feladata, hogy felvegye a harcot a Ceausescu támogatókkal. A diktatúra évei olyan mély nyomokat hagytak benne, hogy ezt a harcot, ha úgy hozza a sors a felettesei parancsaitól függetlenül is meg kell vívnia. Makacssága konfliktusaba keveri Neagu hadnaggyal és a bajtársai és egy csapat tüntető közötti veszekedést kihasználva, elhagyja az egységét. A hadnagy fenyegetési és könyörgései ellenére, Costi elindul, hogy a tévéhez, hogy a forradalomért harcoljon. A fiatal katona csak egy a tévéhez közeli villáig jut, ahol a nagy keveredés miatt egy önszervezödő, katonákból és civilekből álló egység letartóztatja, mert azt feltételezik, hogy terrorista. Eközben Costi egységének a többi tagja úgy dönt, hogy kockázatot vállal és megpróbálja megtalálni a szökevényt. A tévé székházban Neagu hadnagyot lefegyverzi és megszégyeníti egy túlbuzgó ezredes. Az egység végül Costi otthonába megy, ahol az édesanyja és a barátnője is izgatottan várja, hogy visszatérjen.

Ezen a filmen keresztül egy olyan őrült éjszakába pillanthatunk be, amikor a katonák a televízióból, költőktől és színészektől kapják a parancsokat, a radió hamis üzeneteket közvetít, a fegyvereket civilek osztják szét és romákat tartoztatnak le, mert azt hiszik, hogy arab terroristák.

 

rendező: Radu Muntean
forgatókönyvíró: Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu
operatőr: Tudor Lucaciu
producer: Dragos Vilcu
vágó: Alexandru Radu

szereplő(k):
Paul Ipate (Costi)
Dragoş Bucur (Dragoş)
Andi Vasluianu (Aurel)
Adi Carauleanu (Neagu)
Dana Dogaru (Dna Andronescu)
Tudor Istodor (Bogdan)
Alexandru Potocean (Vasile)
Ion Sapdaru (Craciun)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.09.: Jelszó: A papír kékre vált

IMDb

^


Terhelt Terkel

^


2007. szeptember 20 - 26

Felkavar a szél
(The Wind That Shakes the Barley)
színes feliratos német-olasz-spanyol-francia-ír-angol történelmi dráma, 127 perc, 2006

 

Nagy-Britannia, Ír-sziget, 1920. Tombol az ír függetlenségi háború. Az ír szabadcsapatok és az angol különleges egységek összecsapásai mindennaposak. Teddy a harc mellett kötelezte el magát, ám medikus testvére Damien még Londonba készül, kórházi gyakorlatra. Amikor azonban személyesen tapasztalja, miként vernek agyon az angol katonák egy anyanyelvén beszélő ír fiút, a maradás és a harc mellett dönt.
1921. Az Ír sziget kettéosztása: megalakul az Ír Szabadállam és Észak-Írország. Mindkét állam brit ellenőrzés alatt marad. Aláírják a békeszerződést, amely megosztja az íreket. Megalakul az IRA, polgárháború veszi kezdetét, az addigi harcostársak, legyenek akár testvérek is, szembefordulnak egymással.

Az angol film nagymestere, Ken Loach filmjével magára haragította a brit sajtót, miszerint filmje egyoldalúan, az írek szemszögéből követi az eseményeket.

 

rendező: Ken Loach
forgatókönyvíró: Paul Laverty
operatőr: Barry Ackroyd
producer: Rebecca O'Brien, Redmond Morris
executive producer: Andrew Lowery, Nigel Thomas

szereplő(k):
Cillian Murphy (Damien)
Padraic Delaney (Teddy)
Liam Cunningham (Dan)
Gerard Kearney (Dunica)
William Ruane (Gogan)
Orla Fitzgerald (Sinead)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.16.: Felkavar a szél
Heti Válasz, 2007.05.31.: Felkavar a szél
Filmtekercs.hu, 2007.05.24.: Felkavar a szél


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Volver

^


2007. szeptember 27 - október 3

Vízbe fojtott bűnök - Jindabyne
(Jindabyne)
színes feliratos ausztrál filmdráma, 123 perc, 2006

 

Egy elszigetelt ausztrál kisvárosban élő négy barát szokásos éves horgász hétvégéjére indul a hegyekbe. Stewart, Carl, Rocco és Billy (a kölyök) hétvégi piknikét azonban egy fiatal bennszülött lány holttestének felfedezése zavarja meg. Aznap már túl késő van, hogy visszagyalogoljanak a kocsijukhoz és bejelentsék a gyilkosságot. És másnap is, inkább horgászással töltik a napot, ahelyett, hogy visszamennének. Döntésük eléggé rejtélyes, olyan érzése van a nézőnek, hogy hipnotikus állapotban vannak. Meglepő, hogy a hulláról egyáltalán nem beszélnek.

Amikor végül hazamennek Jindabyne-ba és jelentik, hogy találtak egy hullát, elszabadul a pokol. Feleségeik nem értik, hogy a férfiak hogyan hagyhatták ott a lányt a vízben mialatt ők horgásztak, hiszen annak segítségre volt szüksége. A férfiak össze vannak zavarodva és ők pedig azt nem értik, mit tehettek volna még érte.

Stewart (Gabriel Byrne) felesége, Claire (Laura Linney) tudja meg a hírt utoljára. Bár lassan kiderülnek a részletek, Stewart nem hajlandó beszélni az esetről és ettől Claire kiborul. Őt nagyon mélyen érinti férje érzéketlensége, és mivel a múlt sérelmei is belekeverednek kettejük konfliktusába nem tudja túltenni magát a drámán. Stewart nem érzi, hogy olyan nagy lenne a bűne, mint amilyennek azt Claire beállítja. Kettejük kapcsolata alapjaiban inog meg.

A többiek kapcsolata is gyökeresen megváltozik a történtek után. Az érintett családokat hirtelen elkezdi kísérteni a múlt. Fel nem dolgozott sérelmeik, konfliktusaik és rossz lelkiismeretük újra előkerülnek. Mivel a közvélemény inkább a nők oldalára áll, a férfiak egyre bizonytalanabbak lesznek döntésük helyességében. Kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, hiszen már nem tudnak változtatni azon, amit tettek.

Egyedül Claire az, aki úgy érzi, képes tenni valamit, hogy helyrehozza a férfiak hibáját. Először meg akarja érteni, hogy mi vezérelte a férfiakat ott fent a hegyekben, hogy magára hagyják a halott lány. Eltökéltsége és tenni akarása annyira szélsőséges, hogy szembe találja magát a családjával, a közösséggel és még a halott lány családjával is. Férje és fia mindent megtesz, hogy megértse, de vajon sikerül-e nekik?

 

rendező: Ray Lawrence
forgatókönyvíró: Raymond Carver, Beatrix Christian
zeneszerző: Paul Kelly, Dan Luscombe
operatőr: David Williamson
producer: Catherine Jarman
vágó: Karl Sodersten

szereplő(k):
Gabriel Byrne (Stewart Kane)
Laura Linney (Claire Kane)
Chris Haywood (Gregory)
Deborra-Lee Furness (Jude)
Simon Stone (Billy)
Leah Purcell (Carmel)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.01.30.: Jindabyne

IMDb

^


 

Boszporusz felett a híd
színes magyar dokumentumfilm, 85 perc

 

A Boszporusz felett a híd Tolvaly Ferenc harmadik lélekútjának lenyomata. Korábbi filmjeiben, a nagysikerű El Camino-Az út-ban a zarándok a keresztény misztika segítségével járja az utat, míg a Tibetben a lélek-ben a buddhizmus nyújt lelki táplálékot a vándornak. A Boszporusz felett a híd-ban az iszlám hitvilág adja a keretet, amin keresztül a szerző az időt vizsgálja.

A Boszporusz felett a híd bemutatja az iszlám hétköznapokban rejlő szépségeket, a nyugalmat, a mindent átható hitet, de láthatjuk a nehézségeket, a sok-sok küzdelmet is. Egyetlen nap ősi ritmusát követve, hajnaltól, ébredéstől késő estig, az álmok kezdetéig nézhetjük végig az emberek életét a világörökség részét jelentő városok múltat őrző jelenében. Ősi mesterségeket, biblikus tájakat, nyüzsgő, sokszínű, élettel teli szukokat, medinákat, mecseteket és zarándokhelyeket láthatunk. A film kifejezi vonzalmunkat a távoli tájak, kultúrák iránt, ugyanakkor bemutatja az ott élők egy másik, számukra idegen világhoz fűződő vágyait.

Találkozhatunk azokkal a fiatalokkal, akik mindent elkövetnek, hogy kitörjenek az évszázadok óta szigorúan szabályozott életükből. Megismerhetjük kockázatos szökési terveiket, és Európával kapcsolatos vágyálmaikat. Így válik teljessé a kép egy világról, amit alig ismerünk, s ezért sok esetben félelemmel tölt el minket. A megismerés a kultúrák, vallások, emberek között hidat épít. Ez teszi lehetővé, hogy mindkét irányba átjárjanak rajta.

"A hit úgy köti össze a hívőket Keleten és Nyugaton, mint a Boszporusz felett a híd Ázsiát Európával." - Tolvaly Ferenc

 

rendező: Tolvaly Ferenc
operatőr: Balog Gábor
zene: Márta István
narrátor: László Zsolt

^


 

vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007