2007. június 28 - július 4

Ópium - Egy elmebeteg nő naplója
színes magyar játékfilm, 108 perc, 2007

 

1913 Magyarország. Brenner József író-orvos története egy újkori Faust-történet. Brenner orvosként dolgozik a múlt század eleji elmegyógyintézetben. Már hónapok óta írói válságban szenved, egy sort sem képes papírra vetni. És közben a morfium rabjává válik. Egy nap új beteget bíznak rá, a huszonnyolc éves Gizellát. Az elmebeteg nő viszont csak ír és ír, ő saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. A fiatal nőn mind jobban elhatalmasodik a kényszerképzet, hogy egy idegen, gonosz erő költözött belé. Brenner féltékeny lesz a nőre, aki zseniálisan, megszállottan alkot. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan alakul át, orvos és beteg egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal, és visszaszerezni képességét az írásra. Brenner doktor szövetséget akar kötni vele, hogy segítségével mindazt megvalósítsa, ami eddig neki nem sikerült. A Gonosz azonban testestül-lelkestül akarja magának Brennert. Ezért a szövetségért nagy árat kell fizetnie az orvosnak. Gizella cserébe, arra kéri Brennert, hogy vágja ki az agyát, szabadítsa meg a Gonosztól, hozza el számára a felejtést. Brennernek nincs választása. El kell pusztítania Gizellát: az egyetlen embert, akit igazán szeretett.

 

rendező: Szász János
író: Csáth Géza
forgatókönyvíró: Szász János, Szekér András
operatőr: Máthé Tibor
hangmérnök: Sipos István, Manuel Laval, Matthias Schwab
gyártásvezető: Kormos Andrea
vágó: Kornis Anna

szereplő(k):
Ulrich Thomsen (Dr. Brenner)
Kirsti Stuboe (Gizella)
László Zsolt (Dr. Moravcsik)
Börcsök Enikő
Bognár Gyöngyvér
Rába Roland
Kassai László
Szőllősi Zoltán
Szőllősi Géza
Mádl Miklós
Molnár Erika

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.02.07.: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója
Index, 2007.02.06.: Délutáni ópium Jókaival
Heti Válasz, 2007.04.05.: Ópium
Filmtekercs.hu, 2007.02.06.: 31 sor, 1670 betű
Prae.hu, 2007.02.08.: Johanna a tébolydában

IMDb

^


Hollywoodland
színes feliratos amerikai történelmi dráma, 126 perc, 2006

 

Ha Hollywoodban élsz, híres lehetsz.
Ha Hollywoodban halsz meg, legendává válhatsz...

Hollywood legfényesebb csillaga George Reeves, a népszerű Superman kalandjai tv-sorozat címszereplője. 1959. június 16-án este a színészt holtan találják hollywoodi villájában. Halálhírét megrendülten fogadja feltörekvő színészpalánta menyasszonya és több millió rajongó. A Los Angeles-i rendőrség eredmény nélkül zárja a nyomozást, Reeves gyászoló anyja azonban igazságot - vagy legalábbis válaszokat - keres. Nem hagyják nyugodni a fia halálát övező rejtélyek. Felkéri Louis Simo magánnyomozót, hogy göngyölítse fel a szálakat, melyek igencsak össze tudnak kuszálódni Hollywoodban.

 

 

 

 

 

rendező: Allen Coulter
forgatókönyvíró: Paul Bernbaum
operatőr: Jonathan Freeman
zene: Marcelo Zarvos
vágó: Michael Berenbaum

szereplő(k):
Adrien Brody (Louis Simo)
Ben Affleck (George Reeves)
Diane Lane (Toni Mannix)
Robin Tunney (Leonore Lemmon)
Bob Hoskins (Eddie Mannix)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.02.19.: Hollywoodland
Index, 2007.02.23.: Superman feszülős szürkében
Mancs, 2007.02.22.: Hollywoodland
Filmtekercs.hu, 2007.02.21.: Botrány...

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. július 5 - 11

Az emigráns - Minden másképp van
(Az emigráns)
színes magyar-olasz játékfilm, 53 perc, 2006

 

Márai Sándor a huszadik századi magyar irodalom ünnepelt, majd agyonhallgatott és ma újra felfedezett nagy alakja. Emigrált a fasizmus elől, majd újra - és végleg - a kommunizmus elől, nem vállalt "bűnrészességet" és félt, hogy hallgatni sem engednék. Felesége, aki abszolút epizódszereplő volt, most főszereplővé lép elő, és vele az a férfi is, aki érzelmeiről, magánügyeiről korábban szemérmesen, tartózkodóan hallgatott. A film Márai Sándor: Napló 1984-89-ja alapján készült.

A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a "történet" és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig. A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt - feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végigélte a XX. századot ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják.

 

rendező: Szalai Györgyi, Dárday István
író: Márai Sándor
forgatókönyvíró: Szalai Györgyi, Dárday István
zeneszerző: Armando Trovagliolo
operatőr: Pap Ferenc, Tóth Zsolt
producer: Hábermann Jenő, Sipos Áron
vágó: Koncz Gabriella

szereplő(k):
Bács Ferenc (Márai Sándor)
Gyöngyössy Katalin (Lola, Márai felesége)
Welker Gábor (a fiatal Márai)
Balsai Mónika (a fiatal Lola)
Kathleen Gati
Stefanovics Angéla

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.18.: Az emigráns - Minden másképp van
Népszabadság, 2007.04.26.: Kis durranás
Heti Válasz, 2007.04.26.: Az emigráns

IMDb

^


Alatriste kapitány
(Alatriste)
színes feliratos francia-spanyol-amerikai kalandfilm, 147 perc, 2006

 

A történet helyszíne a 17. század királyi Spanyolországa, IV. Fülöp gyenge és könnyen manipulálható monarchiáját egy korrupt királyi ház irányítja. Intrikák és csalások, párbajok és csaták, szerelem és utálat szolgálnak az "Alatriste kapitány" díszletéül. Alatriste kapitány, az egyszerű katonából lett zsoldos kapitány a század polgárháborújának hősi alakja.

A film Arturo Pérez Reverte 25 nyelvre lefordított, világszerte több mint 50 országban megjelentetett best sellerének feldolgozása.

 

 

 

 

 

 

rendező: Agustín Díaz Yanes
író: Arturo Pérez-Reverte
forgatókönyvíró: Agustín Díaz Yanes
zeneszerző: Roque Banos
operatőr: Paco Femenia
producer: Álvaro Augustín, Antonio Cardenal
vágó: José Salcedo

szereplő(k):
Viggo Mortensen (Diego Alatriste y Tenorio)
Elena Anaya (Angélica de Alquézar)
Carlos Bardem
Pilar Bardem (Monja)
Nicolás Belmonte

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.04.: Alatriste kapitány
Filmtekercs.hu, 2007.04.05.: Húsz év fegyverzetben

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. július 12 - 18

Felforgatókönyv
(Stranger Than Fiction)
színes feliratos amerikai vígjáték, 113 perc, 2006

 

Egy reggel Harold Crick (Will Ferrell), a teljesen átlagos és szemlátomást magányos informatikus arra ébred, hogy egy női hang kommentálja minden mozdulatát, gondolatát és érzését, méghozzá félelmetes alapossággal. Harold precíz élete egyik pillanatról a másikra feje tetejére áll, hisz a narrációt csak ő hallja, s mikor a hang bejelenti, hogy Harold Crick hamarosan elhalálozik, a férfi elhatározza, hogy felkeresi a hang tulajdonosát, aki élete történetét írja, s meggyőzi arról, hogy változtassa meg a befejezést.

Kiderül, hogy a hang tulajdonosa az egykoron szebb napokat látott írónő, Karen "Kay" Eiffel (Emma Thompson), aki nehezen találja a befejezést karrierje talán legjobbnak tűnő könyvéhez. Már csak azt kell kitalálnia, hogy tegye el láb alól figuráját, de fogalma sincs arról, hogy Harold Crick létező személy, s nagyon is tisztában van azzal, hogy mik a szándékai vele. Ráadásul a kiadó Kay nyakára küldött egy erőszakos asszisztenst, Penny Eschert (Queen Latifah), hogy minél előbb sajtolja ki az írónőből a regény befejezését, azaz Harold Crick végzetét.

Harold egyre kétségbeesetten próbálja kézbe venni a sorsát és elkerülni végzetét, ezért egy irodalmárhoz, Jules Hilberthez (Dustin Hoffman) fordul segítségért, aki azt javasolja neki, hogy a befejezés megváltoztatásához életét úgy kell alakítania, hogy az tragédiából komédiává váljon. Hilbert professzor szerint számos komédia alapját egy olyan pár szerelme képezi, akik gyűlölik egymást. Javaslatát követve Harold meglehetősen szokatlan és váratlan románcba bonyolódik Anna Pascallal (Maggie Gyllenhaal), az eleven pékkel.

Midőn Harold belekóstol az igazi szerelembe és a valódi életbe, úgy hiszi, végre megszabadult végzetétől, hisz az élete egy komédia összes jegyét magán hordozza, így nincs az az Isten, hogy meghaljon a végén. Azonban Harold nem tudja, hogy Karen Eiffel írásaiban a karakterek akkor haláloznak el, amikor a leginkább élnek. Harold és Kay egy ismeretlen birodalomban találják magukat, amely mindkettőjüket gondolkodóba ejti: az emberi élet mennyit ér egy halhatatlan irodalmi művel szemben, amely életről és halálról szól. És az adókról.

 

rendező: Marc Forster
forgatókönyvíró: Zach Helm
zeneszerző: Britt Daniel, Brian Reitzell
operatőr: Roberto Schaefer
producer: Lindsay Doran
vágó: Matt Chesse

szereplő(k):
Will Ferrell (Harold Crick)
Emma Thompson (Kay Eiffel)
Maggie Gyllenhaal (Ana Pascal)
Queen Latifah (Penny Escher)
Dustin Hoffman (Jules Hilbert)
Tom Hulce (Dr. Cayly)
Linda Hunt (Dr. Mittag-Leffler)
Tony Hale (Dave)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.12.: Felforgatókönyv
Népszabadság, 2007.04.19.: A gépszerűség átka
Index, 2007.04.22.: Felforgatókönyv
Filmtekercs.hu, 2007.04.19.: Sorskönyv a vásznon


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Bajnokok
(Mistři/Champions)
színes feliratos cseh vígjáték, 83 perc, 2004

 

Ebben az egzisztencialista komédiában szerelem, csalfaság és fantázia kerülnek terítékre, miközben egy gyakorlatilag lakatlan cseh határmenti falu kocsmájában egy rozoga tévén a jégkorong-világbajnokság eseményei zajlanak. Furcsa népek laknak arrafelé. A kocsma tulajdonosa, Karel meggyőződéssel hiszi, hogy remek helyet üzemeltet, és felesége, Zdena szerelmes belé. Zdena azonban a buszsofőr Milanért rajong már, aki charter járatokat szeretne vezetni a tengerhez. A csalódott Jarda már semmiben nem hisz, még saját fiában sem. A reményvesztett társaság előtt azonban nem várt lehetőség adódik: a falu alkoholistája, Bohous egy baleset következményeként előre megérzi a világbajnoki mérkőzések eredményeit.

 

rendező: Marek Najbrt
forgatókönyvíró: Benjamin Tuček, Robert Geisler, Marek Najbrt
zeneszerző: Petr Marek
operatőr: Miloslav Holman
producer: Milan Kuchynka, Pavel Strnad
vágó: Pavel Hrdlicka

szereplő(k):
Klára Melišková (Zdena)
Will Spoor (Ziege)
Jirí Ornest (Pavelec)
Jan Budař (Bohous)
Leos Noha (Karel)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.18.: Bajnokok


Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. július 19 - 25

10 nap szeptemberben
(Quelques jours en septembre)
színes feliratos olasz-francia-portugál filmdráma, 112 perc, 2006

 

2001. szeptember 1-je. Egy amerikai kém, Elliot úgy dönt, hogy eltűnik, amikor lényeges információ birtokába jut. Ugyanakkor szeretné viszontlátni lányát, Orlandot, akit tíz évvel korábban elhagyott. Régi barátnőjére, Irine-re vár a feladat, hogy Elliot fogadott fiával, Daviddel megszervezze a találkozót Velencébe. De kihagyják a számításból a könyörtelen gyilkost, a szabad idejében verseket író William Poundot.

 

rendező: Santiago Amigorena
forgatókönyvíró: Santiago Amigorena
operatőr: Christophe Beaucarne
jelmeztervező: Isabelle Baudry
zene: Laurent Martin
vágó: Sarah Turoche

szereplő(k):
Nick Nolte (Elliott)
Juliette Binoche (Irene)
John Turturro (William Pound)
Sara Forestier (Orlando)
Tom Riley (David)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.18.: 10 nap szeptemberben


Hivatalos weboldal
IMDb

 

^


Idő

(Shi gan / Time)

színes feliratos japán-dél-koreai filmdráma, 97 perc, 2006

 

Seh-hee és Ji-woo két éve élnek együtt, és Seh-hee úgy érzi, hogy kapcsolatuk kezdeti szenvedélye lassan elmúlik. A lány hol tudatosan, hol ösztönösen provokálja barátját, hogy kikényszerítse belőle azt a mondatot, hogy az nem szereti, és más nőkre gondol. Seh-hee őrjöngő féltékenysége és fojtogató ragaszkodása megriasztja Ji-woo-t. A feszültség egyre nő közöttük, végül a lány drámai döntést hoz: egy plasztikai sebésszel új arcot csináltat magának. Seh-hee egy szó nélkül hagyja el a fiút, aki szenved a lány hiányától. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a pincérlánnyal, See-hee-vel.
Az ázsiai filmgyártás egyik legelismertebb rendezője a koreai Kim Ki-duk (Bin Jip, Tavasz, nyár, ősz, tél). Filmjében a szerelem, az emberi kapcsolatok mélységét kutatja, a harcot az elmúlással. A történet kivetül a mai Dél-Koreára is, ahol az ijesztő adatok azt mutatják, hogy a húszas éveikben járó nők fele átesett már valamilyen plasztikai műtéten.

 

 

 

 

rendező: Kim Ki-duk
forgatókönyvíró: Kim Ki-duk
zeneszerző: Hyung-woo Noh
operatőr: Jong-moo Sung
producer: Kim Ki-duk
vágó: Kim Ki-duk

szereplő(k):
Ji-Yeon Park (Seh-hee)
Jung-woo Ha (Ji-woo)
Hyeon-a Seong (See-hee)
Yeong-hwa Seo

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.03.19.: Időtlen szerelmekig
Filmtekercs.hu, 2007.03.15.: Megállítani az időt
Prae.hu, 2007.03.18.: Síró játék

IMDb

 

^


2007. július 26 - aug 1

Renaissance
fekete-fehér feliratos francia-angol-luxemburgi animációs film, 105 perc, 2006

 

Párizs 2052-ben: a túlburjánzó technika és a nagyvárosi üledék céltalan kavargása. A Pigalle környékén hologram-prostituáltak csalogatják a járókelőket, a háztetők magasságában üvegpavilonok rejtik a felső tízezer mesterséges kertjeit. Az Európai Unió még mindig él és virul, sőt hologramos személyivel látja el a lakosságot. A közutakon annyira áramvonalas Citroënek száguldoznak, hogy a felületes szemlélő alighanem folyékony halmazállapotúnak mondaná őket. A járókelők és a turisták egy szinttel feljebb, az utak fölé épített üvegsétányokon közlekedhetnek.

 

 

rendező: Christian Volckman
forgatókönyvíró: Alexandre de La Patelliere, Mathieu Delaporte, Jean-Bernard Pouy, Patrick Raynal
zeneszerző: Nicholas Dodd
producer: Roch Lener, Aton Soumache, Alexis Vonarb
vágó: Pascal Tosi

szereplő(k):
Daniel Craig (Barthélémy Karas hangja)
Patrick Floersheim (Barthémémy Karas hangja)
Catherine McCormack (Bislane Tasuiev hangja)
Laura Blanc (Bislane Tasuiev hangja)
Romola Garai (Ilona Tasuiev hangja)
Virginie Mery (Ilona Tasuiev hangja)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.12.22.: Reneszánsz
Filmtekercs.hu, 2006.12.05.: Renaissance

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


A Karib-tenger kalózai - A világ végén
(Pirates of the Caribbean: At Worlds End)
színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 168 perc, 2007

 

Minden idők legsikeresebb kalandfilm-sorozata elérkezett a végkifejlethez. A trilógia harmadik részében valósággal felforr a Karib-tenger vize, hiszen ezúttal minden szereplő összegyűlik a nagy leszámoláshoz. Will Turner (Orlando Bloom) és Elizabeth Swann (Keira Knightley) egykori ellenségükkel, Barbossa kapitánnyal (Geoffrey Rush) kénytelenek szövetségre lépni, hogy kiszabadítsák Jack Sparrow kapitányt (Johnny Depp). Sparrowt az előző részből ismert Davy Jones tartja fogva, ő maga pedig a Kelet-indiai Társaság irányítása alatt áll, s félelmetes hajójával, a Bolygó Hollandival tartja rettegésben a tengereket. A furcsa felmentőcsapatnak gyakorlatilag a világ végéig kell hajóznia, hogy elérje célját. Will Turnerék számos veszélyen, áruláson és viszályon keresztül jutnak el Szingapúrba, ahol szembe kell szállniuk a félelmetes Sao Feng kapitánnyal (Chow Yun-Fat).

 

rendező: Gore Verbinski
forgatókönyvíró: Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie, Jay Wolpert
zeneszerző: Hans Zimmer
producer: Jerry Bruckheimer
vágó: Stephen E. Rivkin, Craig Wood

szereplő(k):
Johnny Depp (Jack Sparrow)
Orlando Bloom (Will Turner)
Keira Knightley (Elizabeth Swann)
Geoffrey Rush (Barbossa kapitány)
Bill Nighy (Davy Jones)
Chow Yun-Fat (Sao Feng kapitány)
Tom Hollander (Cutler Beckett)
Stellan Skarsgard (Bill Turner)
Kevin McNally (Joshamee Gibbs)
Jack Davenport (James Norrington)
Naomie Harris (Tia Dalma)
Mackenzie Crook (Ragetti)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.22.: A Karib-tenger kalózai - A világ végén
Filmtekercs.hu, 2005.05.24.: A magára talált mese


Hivatalos weboldal
IMDb

^


vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007