2007. május 30 - június 6

Elemi részecskék
(Elementarteilchen)
színes feliratos német filmdráma, 113 perc, 2006

 

A Michel Houellebecq sokat vitatott regényén alapuló film a két, egymástól merőben más féltestvért, Michael-t és Bruno-t, illetve zavaros szexuális életüket mutatja be. Kaotikus gyermekkorukat követően - hippi anyjuk csak afférjaival törődött - a molekuláris biológus Michael sokkal inkább érdeklődik a gének, mint a nők iránt, míg Brunot csakis szexuális vágyai kötik le, amelyeket azonban többnyire csak prostituáltakkal képes beteljesíteni. Bruno szánalomra méltó élete akkor változik meg, amikor megismerkedik a tapasztalt Christiane-vel, míg Michael pedig újra találkozik gyermekkori szerelmével, Annabelle-el.

 

rendező: Oskar Roehler
író: Michel Houellebecq
forgatókönyvíró: Oskar Roehler
operatőr: Carl-Friedrich Koschnick
vágó: Peter R. Adam

szereplő(k):
Moritz Bleibtreu (Bruno)
Christian Ulmen (Michael)
Martina Gedeck (Christiane)
Franka Potente (Annabelle)
Nina Hoss (Jane)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.12.: Elemi részecskék
Filmtekercs.hu, 2007.04.11.: Boldogságot keresve


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Hasutasok

^


2007. június 7 - 13

A királynő

(The Queen)

színes feliratos angol-francia-olasz életrajzi dráma, 97 perc, 2006

 

Kevés olyan személyiség van a modernkori történelemben, akinek a halála nemcsak egy nemzetet, hanem az egész világot megrendítette. Diana, angol hercegnő élete a tündérmese és a rémdráma keveréke, egy életút, melyet a csillogás és a botrány éppúgy jellemzett, mint a mély humánum és karitatív szolgálat, de legfőképpen az emberek szeretete. Egy XX. századi ikon volt, akit személyisége és tragikus halála abba a panteonba emelt, ahol Kennedy és Monroe is nyugszik.

A közvélemény tudni vélte, hogy Diana az angol királyi ház szemében mindig is szálka volt, és az emberek ezt igazolva is érezték, látva, hogyan viselkedett a királyi ház a halálát követően. II. Erzsébet a királyi család többi tagjával együtt Balmoral-i kastélyában maradt, míg Londonban egyre csak gyűlt a világ minden tájáról érkező gyászoló tömeg. A frissen választott miniszterelnök, Tony Blair népszerűsége az egekbe szökött a televíziókban közvetített megindító gyászbeszéde után. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, soha nem látott érzelmi kitörések ítélték el a protokollhoz ragaszkodó királyi családot.

A film arról a feszültséggel és érzelmekkel teli egy hétről szól, ami a szívek hercegnőjének halála után megrendítette az angol monarchiát, két nagy formátumú ember, Erzsébet királynő és miniszterelnökének a szemén keresztül.

Stephen Frears nagy feladatra vállalkozott, amikor korunk legismertebb embereiről készített filmet, azokról, akik naponta szerepelnek a világ médiáiban. Az, hogy egy hihetetlenül izgalmas és megindító emberi történet bontakozik ki a szemünk előtt, nemcsak az alapos történeti kutatómunkának, hanem a fantasztikus színészi alakításoknak is köszönhető.

 

rendező: Stephen Frears
forgatókönyvíró: Peter Morgan
operatőr: Affonso Beato
jelmeztervező: Consolata Boyle
zene: Alexandre Desplat
producer: Christine Langan
vágó: Lucia Zucchetti

szereplő(k):
Helen Mirren (II. Erzsébet királynő)
Michael Sheen (Tony Blair)
James Cromwell (Fülöp herceg)
Sylvia Syms (Erzsébet, a királynő anyja)
Paul Barrett (Trevor Rees-Jones)
Alex Jennings (Charles herceg)
Jake Taylor Shantos (William herceg)
Dash Barber (Harry herceg)
Helen McCrory (Cherie Blair)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.01.11.: A Királynő
Népszabadság, 2007.01.18.: Erzsébet lelke
Mancs, 2007.01.18.: Bátor és Erzsébet
Heti Válasz, 2007.01.11.: Isten óvja a királynő - Dianától
Filmtekercs.hu, 2007.01.15.: God save the Queen!

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Halálos hajsza
(Running Scared)
színes feliratos amerikai-német akciófilm, 121 perc, 2006

 

Joey Gazelle (Paul Walker) éveken át sikeresen élt kettős életet: egyrészt, mint szerető és gondos családapa, másrészt meg a New Jersey-i olasz maffia egyik apró láncszeme. Egy félresikerült drogüzlet alkalmával egy rendőr az életét veszti. Joey a gyilkos fegyvert - a maffia utasítása ellenére - elrejti a pincéjében, mintegy fedezetként a munkaadóival szemben. Ezzel Joey veszélybe sodorja saját magát és családját is. Joey fiának legjobb barátja, Oleg (Cameron Bright) rátalál a pisztolyra, és magával viszi, hogy végezzen erőszakos és drogfüggő mostohaapjával, Anzorral, aki az orosz Yugorsky maffia fekete báránya. Oleg elmenekül az éjszakába, nyomában az orosz és az olasz maffia könyörtelen embereivel, valamint Rydell detektívvel (Chazz Palminteri). Rydell egy korrupt rendőr, aki a pisztolyt arra akarja felhasználni, hogy a két maffia amúgy is szétesőben levő szövetségét végleg megbontsa. Eközben Joey, a felesége Teresa (Vera Farmiga), és a fia segítségével reménytelennek tűnő éjszakai hajszába kezd Oleg után.

 

rendező: Wayne Kramer
forgatókönyvíró: Wayne Kramer
operatőr: Jim Whitaker
jelmeztervező: Kristin M. Burke
zene: Mark Isham
vágó: Arthur Coburn

szereplő(k):
Paul Walker (Joey Gazelle)
Cameron Bright (Oleg Yugorsky)
Vera Farmiga (Teresa Gazelle)
Chazz Palminteri (Detective Rydell)
Johnny Messner (Tommy "Tombs" Perello)
Michael Cudlitz (Sal "Gummy Bear" Franzone)
Alex Neuberger (Nicky Gazelle)
Karel Roden (Anzor Yugorsky)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.25.: Halálos hajsza

 

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Az álom tudománya
(La Science des reves)
színes feliratos francia-olasz vígjáték, 105 perc, 2006

 

Apja halála után Stephane visszaköltözik Mexikóból az anyjához, Párizsba. A húszas éveiben járó fiúnak gyerekkora óta gondot okoz, hogy álmait elkülönítse a valóságtól. Sőt, mintha az álmok egyre nagyobb teret kapnának az életében. Szendergés közben a "Stephane TV" színfalai között karizmatikus műsorvezetőként szerepel, míg a való életben egy unalmas munkahelyen csetlik-botlik. Életébe fénysugárként tör be Stephanie, a szomszéd lány, akit kezdetben elbűvöl a fiú kedvessége. Ám Stephanie egyre jobban zavarba jön Stephane különös és fölöttébb gyerekes viselkedésétől és a valósághoz fűződő szokatlan viszonyától. Stephane képtelen éber állapotban megtalálni a lány szívéhez vezető utat, ezért az álmaiban próbálja megkeresni azt.

 

 

 

rendező: Michel Gondry
forgatókönyvíró: Michel Gondry
zeneszerző: Jean-Michel Bernard
operatőr: Jean-Louis Bompoint
producer: Georges Bermann
vágó: Juliette Welfling

szereplő(k):
Gael García Bernal (Stéphane)
Charlotte Gainsbourg (Stéphanie)
Alain Chabat (Guy)
Miou-Miou (Christine Miroux)
Jean-Michel Bernard (a rendőr)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.: Az álom tudománya
Index, 2007.04.26.: A legtöbb LSD-hippi is csak álmodik erről


Hivatalos weboldal
IMDb

^


2007. június 14 - 20

A halott lány
(The Dead Girl)
színes feliratos amerikai filmdráma, 85 perc, 2006

 

"Az Idegen" (Toni Collette) egy nő, aki a hullára lel. A nyilvánosság a haláleset iránt mutatott érdeklődését kihasználva próbál goromba anyjának (Piper Laurie) szorításából szabadulni, furcsa szövetséget kötve a titokzatos Rudy-val (Giovanni Ribisi).
"A Nővér" (Rose Byrne) egy törvényszéki orvosnak készülő végzős egyetemista, ki egyrészt - akárcsak anyja (Mary Steenburgen) - még reménykedik, hogy elrabolt testvére előkerül, másrészt viszont próbálja magát túltenni testvére eltűnésén. Mikor megvizsgálja a hullát, biztos benne hogy nővére az, és így talán sikerül megszabadulnia a lelki tehertől.
"A Feleség" (Mary Beth Hurt) - zaklatott házassága fogságában élve - kénytelen szembenézni a megdöbbentő igazsággal, hogy férjének (Nick Searcy) köze van a lány meggyilkolásához. El kell gondolkodnia férjéről - és saját magáról.
"Az Anya" (Marcia Gay Harden) kutatni kezd lánya életének részletei után és olyan dolgokra bukkan, melyek örökre megváltoztatják életét. A nyomozásban segít neki egy másik zűrös életű fiatal nő - egy prostituált (Kerry Washington), aki az eltűnt lánnyal élt.
"A halott lány" (Brittany Murphy) olyan, akár egy ciklon: szeszélyes, (ön)pusztító. Hangulatingadozásai olykor irányíthatatlan dührohamokba csapnak át. Másik énje ártatlan és gyermeki. Arról álmodik, hogy egy új, jobb életet kezd és jó anyja lesz kislányának.
A filmben szereplő karaktereket nem csak a brutális gyilkosság, hanem nehéz sorsuk is összeköti. A történet a szereplők lelki küzdelmeit vizsgálja: vajon beletörődnek sorsukba vagy úrrá lesznek rajta?

 

rendező: Karen Moncrieff
forgatókönyvíró: Karen Moncrieff
zeneszerző: Adam Gorgoni
operatőr: Michael Grady
producer: Eric Karten, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Kevin Turen, Henry Winterstern
vágó: Toby Yates

szereplő(k):
Toni Collette (Arden)
Piper Laurie (Arden anyja)
Giovanni Ribisi (Rudy)
Rose Byrne (Leah)
James Franco (Derek)
Mary Steenburgen (Beverley, Leah anyja)
Kerry Washington (Rosetta)
Brittany Murphy (Krista)
Mary Beth Hurt (Ruth)
Nick Searcy (Carl)
Marcia Gay Harden (Melora)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.26.: A halott lány
Filmtekercs.hu, 2007.04.26.: Hét születés, egy halál

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Liberté'56
magyar zenés dráma, 100 perc, 2007
DVD

 

Filmünk időben elsősorban a forradalom tizenkét napját fogja át, kerettörténetével együtt azonban egy három évtizedes cselekmény eseményeit követi. 1958 júniusában, Nagy Imrének és társainak kivégzését követően egy egyetemi klub diákjai elhatározzák, hogy színpadra állítják 1956 őszének budapesti történéseit. Egy másik cselekményszál a magyar politikai vezetésen belül - elsősorban Nagy Imre, Kádár János, Maléter Pál és Bibó István alakjához kötve - kíséri végig a konfliktusokat, olykor naiv, olykor torzkép-szerű értelmezésben.

 

rendező: Vidnyánszky Attila
zeneszerző: Verebes Ernő
operatőr: Vajda Péter
koreográfus: Horváth Csaba
rendezőasszisztens: Kozma András, Sóvágó Csaba
jelmez: Nagy Viktória
díszlet: Alexander Belozub

szereplő(k):
Eperjes Károly (Kádár János)
Horváth Lajos Ottó (Nagy Imre)
Csikos Sándor (Maléter Pál)
Jámbor József (Bibó István)
Andrássy Máté (Pável)
Varga Gabriella (Susan)
Kóti Árpád (Kocsmáros)
Dobos Ildikó (Kocsmárosné)
Sárközy Zoltán (Pap)
Varga József (Genagyi)
Tóth László (Aljosa)
Dánielfy Zsolt (Pista bácsi)
Kacsur Andrea (Ápolónő)
Földeáki Nóra (Edit)
Wagner Lajos (Malinyin tábornok)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.05.02.: Liberté '56
Népszabadság, 2007.05.10.: Liberté '56 - nem nézhetetlen, mégsem nézik


IMDb

^


2007. június 21 - 27

T4XI
(Taxi 4)
színes magyarul beszélő francia akció-vígjáték, 91 perc, 2007

 

Visszatér a bombasztikus duó!!! Az ifjú rendőr családapa, Emilien Coutant-Kerbalec (Frédéric Diefenthal) és a sofőr Daniel Morales (Samy Naceri) turbómeghajtású taxijával száguld. Jobban, mint valaha!!

A Luc Besson ötlete alapján és a Samy Naceri-Frédéric Diefenthal főszereplőpárossal készült T4XI a híres Taxi sorozat negyedik része. A népszerű filmfolyam az 1998-ban bemutatott Taxival kezdődött, ezt 2000-ben követte a Taxi 2, illetve 2003-ban a Taxi 3.

A Taxi filmek minden főszereplője visszatér a negyedik részben, élükön a taxisofőrt alakító Samy Naceri-vel és a kétbalkezes rendőrt játszó Frédéric Diefenthal-lal, csakúgy mint a rendőrfelügyelőként szereplő Bernard Farcy, akinek a karaktere most nagyobb teret kap, mint a korábbi három részben. Szintén látható a második és harmadik résztől szereplő Emma Sjoberg (időközben Emma Wyklund-ra módosította a nevét) és Edouard Montoute, valamint a rendező Gérard Krawczyk. Egyedül Marion Cotillard, a sorozat első három részének női főszereplője nem vett részt a T4XI-ban, a La Môme forgatásán való elfoglaltsága miatt.

A Taxi 3-ban egy bizonyos Sylvester Stallone bukkant fel meglepetésszerűen egy kanyarban. A T4XI-t a francia futballista, Djibril Cissé ajándékozza meg lenyűgöző testalkatával. Logikus választás volt a Marseille-i kapcsolódású filmhez, melyben az Olympique de Marseille színeiben tűnik fel.

A T4XI visszatér a sorozat gyökereihez, a főhősök kedves városukban, Marseille-ben kapnak kitüntetést. Míg az első rész teljes terjedelmében ebben a városban játszódott, a második és harmadik rész Párizsban és Tignes-ben.

 

rendező: Gérard Krawczyk
forgatókönyvíró: Luc Besson
producer: Luc Besson
vágó: Christine Lucas Navarro

szereplő(k):
Samy Naceri (Daniel Morales)
Frédéric Diefenthal (Emilien Coutant-Kerbalec)
Bernard Farcy (Gibert főfelügyelő)
François Damiens (Serge)
Emma Sjöberg (Petra)
Edouard Montoute (Alain)
Djibril Cissé (önmaga)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.04.04.: T4xi
Index, 2007.04.06.: A Taxi levezető köre
Filmtekercs.hu, 2007.04.02.: T4xi - avagy a minden téren meglepetést okozó film


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Buhera mátrix
színes magyar vígjáték, 80 perc, 2007

 

Ki nem gondolt már arra, hogy milyen film is lenne, ha leperegne előtte a saját élete? A Buhera mátrix a főhős életének filmje. Benne vannak azok a pillanatok, amik egy családi fotóalbumban a legkínosabbak szoktak lenni, ovis farsang, úttörőavatás, ballagás, szalagavató, ehhez jön még pluszban egy vízóra-beszerelés és egy élő halott autóoktató. Az új vígjáték szakít az elmúlt évek haladó hazai hagyományaival, nincs benne honfoglalás, álgengszterek, indokolatlan szerelmespár és termékelhelyezés, valamint a kötelező látványos asszony is kimaradtak.

rendező: Márton István
operatőr: Márton Balázs
producer: Kálomista Gábor
vágó: Csillag Mano

szereplő(k):
Bánki Gergely (Geri)Tóth Orsolya (Zsófi)
Mucsi Zoltán (Vizes)
Scherer Péter (Gázos)
Badár Sándor (Első kopasz)
Szabó Győző (Második kopasz)
Hollósi Frigyes (Tibi bá)
Gazsó György (apa)
Deli Dániel (a kis Geri)
Simó Fanna (a kis Zsófi)
Elek Ferenc (Öltönyös 1)Kőhalmi Zoltán (Öltönyös 2)
Magyar Attila (Csapatvezető)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2007.03.28.: Buhera mátrix
Index, 2007.03.30.: De hol marad Fenyő Iván?
Filmtekercs.hu, 2007.03.29.: Buhera mátrix


Hivatalos weboldal
IMDb

^


 

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007