Petőfi Mozi ARCHIVUM - Kapuvár - 2007.02.


2007. február 1 - 7

Európa
(Europa)
színes, fekete-fehér feliratos dán-svéd-francia-német-svájci filmdráma, 112 perc, 1991

 

Az Európa főszereplője, Leo, egy idealista, német származású amerikai fiatalember. Azzal a céllal tér vissza 1945-ben Németországba, hogy segítséget nyújtson az ország újjáépítésében. Hálókocsi kalauznak tanul a nagybátyja szárnyai alatt és rövid időn belül érzelmi és ideológiai csapdába kerül. Szerelmes lesz egy vasút-társaság tulajdonos lányába, aki viszonozza az érzelmeit, de gondolkodása gyökeresen más, mint Leoé.

Lars von Trier a trilógia harmadik, befejező része előtt forgatta a Médea című tévéfilmet és csak az után látott neki ennek a melodramatikus történetnek, amelyet Lengyelországban vett fel. Az Európa, amely díjat nyert a Cannes-i filmfesztiválon, egészen egyedien ötvözi a színes és a fekete-fehér film sajátosságait. Az Európa annak ellenére, hogy nagyon hasonlít a Bűn lélektanára, annál sokkal élvezhetőbb film. Talán nem véletlen, hogy von Trier ez után a trilógia után kezdett el foglalkozni a Dogma mozgalommal.

 

rendező: Lars von Trier
forgatókönyvíró: Lars von Trier, Niels Vorsel
zeneszerző: Joachim Holbek
operatőr: Edward Klosinski, Henning Bendtsen, Jean-Paul Meurisse
producer: Bo Christensen, Peter Aalbaek Jensen
vágó: Hervé Schneid

szereplő(k):
Jean-Marc Barr (Leopold Kessler)
Barbara Sukowa (Katharina Hartmann)
Udo Kier (Lawrence Hartmann)
Ernst-Hugo Järegard (Kessler nagybácsi)
Eddie Constantine (Alex Harris ezredes)
Max von Sydow (narrátor)
Lars von Trier (Jew)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.10.03.: Európa


Hivatalos weboldal
IMDb

 

^


Volver

^


2007. február 8 - 14

Cseh Álom
(Ceský sen)
színes feliratos cseh dokumentumfilm, 94 perc, 2004

 

Film a hypermarketről, ami nem létezik...

Vít Klusák (1980) és Filip Remunda (1973), a FAMU hallgatói, kettős szerepben tűnnek fel a filmben: mint rendezők és mint üzletemberek, akik egy jól ismert reklámügynökségtől megrendelnek egy reklámkampányt egy kitalált hipermarket, a Cseh Álom megnyitóünnepségéhez. A "nagy meglepetést" ígérő kampányhoz tévé- és rádióhirdetéseket, több száz óriásposztert, valamint 200.000 szórólapot használtak fel, amelyekben a Cseh Álom saját termékcsaládját, weboldalát (www.ceskysen.cz) hirdették. A hirdetések több újságban és magazinban is megjelentek, sőt még egy reklámdalt is felvettek. Május utolsó napján pedig több ezer lelkes vásárló érkezett a Letnany negyed játszóterének zöld füvére, ahol nem egy hipermarketet találtak, hanem...

 

rendező: Vít Klusák, Filip Remunda
író: Filip Remunda, Vít Klusák
operatőr: Vít Klusák, Filip Remunda
vágó: Zdenek Marek

szereplő:
Vít Klusák
Filip Remunda

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.10.10.: Cseh álom


IMDb

^


Vadászat angolokra
színes magyar játékfilm, 86 perc, 2006

 

Volt egyszer egy Magyarország. Tulajdonképpen mint ország, ekkoriban pont nem létezett. Sírok, romok, krónikák alapján lehetett emlékezni a múltjára - amit az itt élők meg is tettek -, ám a külvilág számára Magyarország neve úgy hangzott, mint Bergengóciáé, egy egykor virágzó múltbéli helyé.
A történet szereplői vadászatra gyűlnek össze. A társaságnak tagja egy angol mérnök is. Fantaszta, feltaláló, kalandvágyó férfi, aki egyes vélemények szerint Palmerston angol külügyminiszternek küld jelentéseket. Merész elképzelései vannak a magyarok gazdasági felemelkedéséről, és az ezáltal nyert függetlenségükről. Lelkesedését egy romantikus, titkolt szerelem is fűti, melyet az egyik jelenlévő hölgy iránt érez.
Persze ez a vadászat nem érdektelen az osztrák titkosszolgálat számára sem. Ilyen ez a kor.
Gyönyörű szeptemberi idő van. Hőseink élvezik a szép tájat, az életet. Vadásznak.
1839-et írunk. Kilenc évvel vagyunk a kontinensen végigsöprő forradalmak és szabadságharcok előtt, amikor Európa tudatában újra megjelenik egy ország, mely addig is jelen volt, mégsem létezett.

 

rendező: Bagó Bertalan
forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos
operatőr: Máthé Tibor
hangmérnök: ifj. Perger István
vágó: Tősér Ádám

szereplő(k):
Cserhalmi György
Badár Sándor
Bencze Ilona
Bertók Lajos
Derzsi János
Dörner György
Magdalena Gorska
Marcin Kwasny
Nyakó Juli

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.02.07.: Vadászat angolokra
Mancs, 2006.12.07.: A XIX. század filmesei
Heti Válasz, 2006.12.07.: Vadászat angolokra
Filmtekercs.hu, 2006.11.30.: Elrobbantott forradalom


Díjak és jelölések:
37. Magyar Filmszemle (2006) - Operatőri díj (játékfilm)

IMDb

^


2007. február 15 - 21

Brazil ritmus
(Brasileirinho)
színes feliratos brazil-finn-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2005

 

Dokumentumfilm a "choro"-ról, a brazil zene esszenciális stílusáról, amely a XIX.század végén jött létre különböző Rio de Janeiro-i zenészek találkozásából, az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és az indiánok melankóliájából...

A Brazil ritmus egy dokumentumfilm a chororól, az első igazi brazil városi zenéről. A XIX. század végén a Rio de Janeiro-i zenészek keze alatt az európai melódiák, az afro-brazil ritmusok és a brazíliai indiánok zenéjének melankolikus előadásmódjának keveredésével jött létre a choro. A chorot tartották a brazil olvasztótégely első saját zenei kifejeződésének és fontos tényező volt a brazil kulturális identitás fejlődésében. A choro a legrangosabb zenei műfajok közé tartozott, míg a 20-as évektől kezdve át nem vette a helyét a szamba, majd a bossa-nova. De az átmeneti mellőzöttség után az utóbbi évtizedekben ragyogó formában tért vissza.

A film ennek a történetét idézi fel, de mindenekelőtt a choro mai, életteli képét mutatja be. A film fókuszában egy combo, a Trio Madeira Brasil áll, amit három kitűnő brazil choro zenész alkot. A Roda de Choroval a trió egy koncerten kibontakozott jam-sessiont, örömzenét játszik. A koncerteken, vagy otthonaikban a legérdekesebb choro zenészek közül többen is zenével és szóval idézik fel a brazil városi zene kulcsfontosságú fordulópontjait és történetét. Betekintést nyerünk egy minden korosztályt magába foglaló, 450 zenésszel működő zenei műhelybe, így velük élvezhetjük az igazi, improvizatív brazil játékmódot. De nem csak játszanak: interjút is adnak a híres szamba és bossa-nova zenészek, olyanok, mint például Zezé Gonzaga, Elsa Soares és Guinga. És végül a Trio Madeira Brasil és vendégeinek egy hagyományos rioi klubban adott koncertje, ami még egyszer bemutatja a choro melódia és ritmusgazdagságát, ami az utóbbi 130 évben lenyűgözően modern, egzotikus hangzássá alakult.

 

rendező: Mika Kaurismäki
forgatókönyvíró: Marco Forster, Mika Kaurismäki
operatőr: Jacques Cheuiche
producer: Marco Forster, Mika Kaurismäki
vágó: Karen Harley

szereplő:
Teresa Cristina
Ademilde Fonseca
Zezé Gonzaga
Paulo Moura
Luciano Rabelo

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.10.17.: Brazil ritmus
Alarm, 2006.10.26.: Mi az a Brazil ritmus?


IMDb

^


A halál kilovagolt Perzsiából

^


2007. február 22 - 28

Friss levegő
színes magyar játékfilm, 109 perc, 2006

 

Viola még mindig nagyon szép nő. Angéla szégyelli Violát. A kommunikáció közöttük már szinte lehetetlenné vált. Csak a kedvenc sorozatukat nézik mindig együtt, soha nem mulasztanak el egy részt sem. Valószínűleg titkon mindketten szerelmesek a főszereplőbe. Viola ott dolgozik, ahol senki sem akar dolgozni. Keresi az igazi férfit, akit szeretni tudna. Angéla szép ruhákat szeretne tervezni. Valami másra vágyik. Egy másik életre. Friss levegőre.

 

rendező: Kocsis Ágnes
forgatókönyvíró: Kocsis Ágnes, Andrea Roberti
zeneszerző: Kovács Bálint
operatőr: Fillenz Ádám
producer: Pusztai Ferenc
hangmérnök: Madaras Attila
vágó: Kollányi Tamás

szereplő(k):
Hegyi Izabella (Angéla)
Nyakó Júlia (Viola)
Turóczi Anita (Marina)
Stubnya Béla
Ámon Henriette (a turi tulaja)

 

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2006.03.21.: Friss levegő
Heti Válasz, 2007.01.11.: Friss levegő
Filmtekercs.hu, 2007.01.04.: Friss levegő


IMDb

Díjak és jelölések:
37. Magyar Filmszemle (2006) - Első filmes rendezői díj (Simó Sándor emlékére): Kocsis Ágnes

^


Horthy, a kormányzó
színes, fekete-fehér magyar dokumentumfilm, 138 perc, 2006

 

Az István, a király, a Julianus barát, a Honfoglalás, a Sacra Corona és a Trianon rendezője új filmjében Horthy Miklós kormányzó életét és a két világháború közötti Magyarország történéseit mutatja be az események koronatanúi, a Horthy-család tagjai, a Kormányzó menye, özv. Horthy Istvánné, gróf Edelsheim Gyulai Ilona asszony és a Kormányzó unokája, ifj. Horthy István, továbbá közismert történészek és közéleti személyiségek közreműködésével. Több mint hatvan év után az első objektivitásra törekvő mozifilm a Kormányzó életének legfontosabb negyedszázadáról.

 

rendező: Koltay Gábor

A filmben közreműködnek:
Almási Szabó János, Bíró Zoltán, Boross Péter, Deák István, Gidai Erzsébet, Kovács Dávid, Nemeskürty István, Raffay Ernő, Salamon Konrád, Szerencsés Károly, Szita Szabolcs, Takaró Mihály, Török Bálint és még sokan mások, valamint Szélyes Imre, Kautzky Armand, Bánffy György, Csurka László, Ferenczy Csongor és Sipos Imre.

 

Ajánlók, kritikák:
Népszabadság, 2007.01.11.: Horthy, a kormányzó - Koltay Gábor új filmje
Magyar Rádió, 2006.10.09.: Horthy, a kormányzó

^


Johanna

^



vissza

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2007