2005. október 6 - 12.


A repülő tőrök klánja
(Shi mian mai fu (House of Flying Daggers))
színes feliratos kínai-hongkongi akciófilm, 111 perc, 2004


859-ben járunk, Kínában: a hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják az engedetlen hadsereg soraiból szerveződő szabadcsapatok elleni harcok. Ezek közül a legjelentosebb a Repülő Tőrök Háza nevet viseli, és napról napra erősebbé válik egy rejtélyes harcos vezetése alatt. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért, amelynek végrehajtásához rafinált tervet eszelnek ki. Jin magányos harcosnak adja ki magát, Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására. A terv beválik, Jin és Mei azonban a hosszú és veszélyekkel teli út során egymásba szeret...

 

rendező: Yimou Zhang
forgatókönyvíró: Yimou Zhang, Feng Li, Bin Wang
operatőr: Xiaoding Zhao
zene: Shigeru Umebayashi
producer: William Kong, Yimou Zhang
vágó: Long Cheng

szereplő(k):
Takeshi Kaneshiro (Jin)
Ziyi Zhang (Mei)
Andy Lau (Leo)
Dandan Song (Yee)

Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2005.04.12.: Repülő Tőrök Klánja


Hivatalos weboldal
IMDb

^


A rövidek éjszakája
(The Night of the Shorts)
színes feliratos francia-angol-spanyol-dán rövidfilm összeállítás, 68 perc


Válogatás európai rövidfilmekből

Ez az öt kisfilmből álló csokor ékesen bizonyítja, hogy a méret egyáltalán nem számít - legalábbis ami a felhasznált celluloidszalag hosszát illeti. A kis műfajok szerelmeseinek, de azoknak nagyon.
A dán, francia, spanyol és angol rövidfilmekből összeállított válogatásban olyan csemegék is találhatóak, mint az Európai Filmakadémia díjával 2004-ben kitüntetett Megvárom a következőt... és az Oscar-díjas Egy kedves ember.
5 film egy jeggyel !

 


A bemutatott rövidfilmek:


- Megvárom a következőt... (J'attendrai le suivant...)
- A legszebb férfi a világon (The Most Beautiful Man In The World)
- Tűzpillangók (Mariposas de Fuego)
- Nyolc (Eight)
- Egy kedves ember (This Charming Man)

Filmvilág kritika

^


 

2005. október 13 - 19.

Világok arca: Baraka
(Baraka)
színes szöveg nélküli amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 1992

barakaA szó jelentése:
Ősi, szufi szó, mely igen sok nyelvben megtalálható. Jelentése áldás, életesszencia, létértelem, lélek, melyből az evolúciós folyamat elindul. Csupán egy igazi kérdés létezhet: bolygónk és a rajta élő ember kölcsönhatása. A baraka a dolgok legbelső lényegére világít rá.

A tér- és idősíkok ellentétei:
A film 6 kontinens 24 ország 69 színhelyére kalauzol el bennünket - Japántól Kenyáig, Tanzánián át Kaliforniáig - a Föld lehető legkülönfélébb helyeire csöppenünk. A térbeli és időbeli utazás hatalmas ellentéteket feszít egymásnak, egyszerre borzongat és gyönyörködtet. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültséget e lenyűgözően megjelenített alkotásban. Az emberi civilizáció újfajta megközelítésből kerül nagyító alá, a párbeszéd nélküli ábrázolásmód még inkább érzékelteti, hogy mi, emberek közel sem vagyunk tökéletesek.
A már korábban, 1992-ben bemutatott film nagy sikert aratott Magyarországon.

A valós lét értékei:
A misztikus kaland során a világ szívfájdító szomorúsága kerül előtérbe - miközben rádöbbenünk a valós lét igazi értékeire.
Nemcsak arról szól, amit látsz, nemcsak az a fontos, amit értesz; az érzékek viharában találod magad, amint lélegzetelállító hanghatások közepette átsuhansz az egész világon...

rendező: Ron Fricke
forgatókönyvíró: Ron Fricke, Mark Magidson, Bob Green
zeneszerző: Lisa Gerrard, Michael Stearns, Brendan Perry
operatőr: Ron Fricke
vágó: Ron Fricke, Mark Magidson, David Aubrey

Ajánlók és kritikák:

PORT.hu, 2004.10.13.: Világok arca: Baraka

IMDb
AllMovie

^


Utolsó élet az univerzumban
(Ruang rak noi nid mahasan)
színes feliratos thaiföldi-japán thriller, 112 perc, 2003

 

A japán származású, depressziós könyvtáros, Shy Kenji Bangkokban telepszik le, ahol fennálló szabadidejében leginkább öngyilkosságot próbál elkövetni. Egy nap éppen egy hídról készül leugrani, mikor szemtanúja lesz egy fiatal lány halálos balesetének. A lelkileg összetört férfi maradék erejével a lány nővérét, Noit próbálja vigasztalni, míg végül hozzá is költözik. Az együttműködés nem indul túl ígéretesen, mivel a két ember tökéletes ellentéte egymásnak: míg Kenji rendmániás, addig Noi körül állandó káosz uralkodik. Az ő esetükben azonban úgy tűnik, működik az elmélet, miszerint ellentétek vonzzák egymást, és hamarosan igaz barátság alakul ki köztük.


rendező: Pen-Ek Ratanaruang
forgatókönyvíró: Pen-Ek Ratanaruang, Prabda Yoon
zeneszerző: Hualongpong Riddim, Small Room
operatőr: Christopher Doyle
vágó: Patamanadda Yukol

szereplő(k):
Tadanobu Asano (Kenji)
Sinitta Boonyasak (Noi)
Laila Boonyasak (Nid)
Yutaka Matsushige (Yukio)
Riki Takeuchi (Takashi)
Takashi Miike (Jakuza)
Yoji Tanaka (Jakuza)


IMDb

 

^


 

2005. október 20 - 26.

Napló apámnak, anyámnak
színes, fekete-fehér magyar játékfilm, 119 perc, 1990

1956. Juli csak november 4-én tud hazajönni Moszkvából, addig János itthon aktívan részt vesz az eseményekben. Juli látja, hogy ami történt az nem ellenforradalom, ezért mindent meg akar örökíteni. János életveszélyben van, ezért Julival és Andrással Ausztriába menekülnek, de később Juli és János mégis hazatér. Pár hónapig úgy tűnik, jól döntöttek. Ám az új évben elkezdődnek a letartóztatások...

rendező: Mészáros Márta
forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva
zeneszerző: Döme Zsolt
operatőr: Jancsó Nyika

szereplő(k):
Czinkóczi Zsuzsa
Jan Nowicki
Bánsági Ildikó
Törőcsik Mari
Anna Polony


IMDb

^


A Temetetlen halott - Nagy Imre naplója
(The Unburied Man)
színes, fekete-fehér magyar-szlovák-lengyel történelmi dráma, 139 perc, 2004

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.

rendező: Mészáros Márta
forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva
operatőr: Jancsó Nyika
zene: Zbigniew Preisner
vágó: Kármentő Éva

szereplő(k):
Jan Nowicki (Nagy Imre)
Horváth Lili (Nagy Erzsébet)
Moór Marianna (Égető Mária)
Andorai Péter (Münnich Ferenc)
Cserhalmi György (Orvos)
Kulka János (Kállai Gyula)
Mácsai Pál (Vida Ferenc)


Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2004.10.13.: A Nagy Imre film forrásai


Hivatalos weboldal
IMDb

^


Még mindig lakótársat keresünk
(Les Poupées Russes)
színes feliratos francia-angol romantikus vígjáték, 125 perc, 2005

Öt év telt el Xavier (Romain Duris), a Lakótársat keresünk főhősének Barcelonában eltöltött kicsapongó és kalandos diákévei után. Xavier immár Párizsban igyekszik írói karrierjét építeni, miközben a felnőtté válás megszokott kérdésén töpreng: vajon érdemes-e élni ezen az ellentmondásos világon?
A tökéletes nő után kutatva ágyról ágyra jár, gyakran olyan szekér után fut, amelyik nem veszi őt fel, és sokszor jut arra a felismerésre, "ez a hajó is elment...", míg végül legjobb barátnője a leszbikus Isabelle (Cécile de France), régi szerelme Martine (Audrey Tautou), valamint Wendy (Kelly Reilly) és William (Kevin Bishop) és az egész multikulturális barcelonai baráti társaság segítségével megcsillan számára a reménysugár, mely elvezeti őt az igaz SZERELEM útjára.
Vajon készen áll a világ Xavier fogadására?


rendező: Cédric Klapisch
forgatókönyvíró: Cédric Klapisch
operatőr: Dominique Colin
zene: Loic Dury, Laurent Levesque
producer: Matthew Justice, Bruno Levy
vágó: Caroline Dulac

szereplő(k):
Romain Duris (Xavier)
Kelly Reilly (Wendy)
Audrey Tautou (Martine)
Cécile De France (Isabelle)
Kevin Bishop (William)
Evguenya Obraztsova (Natacha)
Lucy Gordon (Celia Shelton)
Aissa Maiga (Kassia)


Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2005.08.31.: Találkozás egy fiatalemberrel
Index, 2005.09.13.: Szex, szerelem, szenvelgés
Mancs, 2005.09.08.: Még mindig lakótársat keresünk




Hivatalos weboldal
IMDb

^


2005. október 27 - november 2.

Broken flowers - Hervadó virágok
színes feliratos amerikai-francia vígjáték, 105 perc, 2005

 

A nagysikerű Éjszaka a Földön és a Szellemkutya alkotójának Cannes-i Nagydíjas road movieja fantasztikus szereposztással gördül végig az Egyesült Államok kies országútjain. A megrögzött agglegényt, Dont (Bill Murray) épp lapátra tette legutóbbi szeretője Sherry (Julie Delpy), így Don ismét magára marad és magánya arra kényszeríti, hogy végiggondolja múltját. Elmélkedését azonban egy rejtélyes rózsaszín levél szakítja meg. Feladója egy névtelenségbe burkolódzó ex-szerető, aki tudatja, hogy Donnak van egy 19 éves fia, aki valószínűleg hamarosan felkeresi őt. Winston (Jeffrey Wright), Don legjobb barátja, a szomszédban lakó családapa, aki szabadidejében magánnyomozó arra buzdítja a férfit, hogy derítsen fényt a titokra. Don sokat rágódva az utazás gondolatán, végül mégis rászánja magát egy országjáró körútra, hogy felvegye a fonalat elhagyott szeretői nyomán (Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton). Váratlan látogatásai a rég nem látott, különleges nőknél azonban nemcsak számára tartogat meglepetéseket. Véletlenszerű találkozásai során zűrös múltjával találja magát szemben, de jelen sorsa is különös fordulatot vesz...

 rendező: Jim Jarmusch
forgatókönyvíró: Jim Jarmusch
operatőr: Frederick Elmes
producer: Jim Jarmusch, Jon Kilik
vágó: Jay Rabinowitz


szereplő(k): Bill Murray (Don Johnston)
Jeffrey Wright (Winston)
Julie Delpy (Sherry)
Sharon Stone (Laura)
Jessica Lange (Carmen)
Tilda Swinton (Penny)
Frances Conroy (Dora)
Heather Simms (Mona)
Alexis Dziena (Lolita)
Chloë Sevigny (Carmen asszisztense)
Christopher McDonald (Ron)
Mark Webber (a kölyök)




Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2005.10.05.: Rózsaszín múlt
Népszabadság, 2005.09.28.: A rózsaszín levél

Hivatalos weboldal
IMDb

^


Magyar vándor
színes magyar vígjáték, 110 perc, 2004

Hont foglalni indul a magyar. Az Etelközben átmulatott búcsúéjszaka után ébredező hét vezér azonban már csak hűlt helyét találja a magyarjainak. Márpedig nélkülük új hazát találni nem lehet. Lóra kapnak hát, hogy felkutassák a szeretett népet. Fiaikat keresve bejárják a magyar történelmet, Az egyszerre komikus és tragikomikus kalandtúra során várak helyett hotelszobákat foglalnak el, ellenség helyett felhevült háramhölgyekkel küzdenek meg, csaták helyett pedig ott van nemzeti nagy létünk víg mementója, a Meccs.

rendező: Herendi Gábor
forgatókönyvíró: Harmat Gábor
operatőr: Pohárnok Gergely
jelmeztervező: Bárdosi Ibolya
zene: Hrutka Róbert
látványtervező: Nánássy Zsolt, Horváth Viktória

szereplő(k):
Szabó Győző (Tas)
Seress Zoltán (Kond)
Szervét Tibor (Huba)
Bánsági Ildikó
Gesztesi Károly (Álmos)
Gyuriska János (Előd)
Greifenstein János (Ond)
Hajdu István (Töhötöm)
Gáspár Sándor (Török szállós)
Csendes László (Dózsa György)
Helyey László (Mátyás király)


Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2004.02.03.: Valami gigagagyi Honfoglalás
Index, 2004.02.04.: Álmos és Obelix
Mancs, 2004.03.10.: Rám ült Laczkó
Népszava, 2004.02.04.: Egy kis magyar nekiindul




IMDb

^


Nyócker
színes magyar animációs film, 90 perc, 2004

 

A budapesti dzsungel mélyén, a nyolcadik kerületben egy csapat gyerek, cigányok, magyarok, egy kínai és egy arab arra szövetkezik, hogy a lehető leggyorsabban rengeteg pénzt állítson elő. Szegénység, kurvák, stricik, gravitáció, tér és idő nem számít. A kölykök egy zseniális ötlet segítségével visszarepülnek az időben, és a földtörténet őskorában olajat fakasztanak a leölt mamutok hulláiból. A Nyócker alatt így hatalmas olajmező képződik, és a gyerekek pillanatok alatt mesés gazdagságra tesznek szert. Rambo összes DVD díszkiadásban, ötcsillagos sulibüfé, arany rolex mindegyikük kezén. A hirtelen felbukkanó rengeteg olaj zavart okoz a világgazdaság gépezetében, és a nagyhatalmak nyomozásba kezdenek, a Nyócker körül szűkül a kör, de egy biztos: a Nyócker Nyócker marad, amíg világ a világ.Hosszú idő után az első egész estés magyar animációs film. Elkészült.

 rendező: Gauder Áron
forgatókönyvíró: Nagy Viktor, Orsós László Jakab, Damage
zeneszerző: Hammer Zsolt, Jávorka Ádám, László Viktor, Hunyadi Alex
dramaturg: Orsós László Jakab
zene: Ludditák, L.L. Junior
producer: Novák Erik

szereplő(k):
Badár Sándor (Badár főtörzs hangja)
Roatis Andrea (Julika hangja)
L.L. Junior (Lakatos Ricsi hangja)
Szabó Győző (Csorba Karesz hangja)
Pindroch Csaba (Béluska hangja)
Csőre Gábor (Csorba Simon hangja)
Fullajtár Andrea (Irina hangja)
Gesztesi Károly (Lakatos Lóri hangja)
Gryllus Dorka (Mari hangja)
Jónás Judit (Rózi hangja)
Rajkai Zoltán (Abdul hangja)
Szabó Sipos Barnabás (Dr. Zsirvagó hangja)
Szacsvay László (Lakatos Gusztibá hangja)
Betz István (Sandokan hangja)
Simonyi Balázs (Móricka hangja)




Ajánlók és kritikák:
PORT.hu, 2004.11.29.: Nyócker

Hivatalos weboldal
IMDb

^


 

Szeleburdi család
színes magyar vígjáték, 73 perc, 1981

A háromgyermekes, értelmiségi Faragó család kissé zsúfoltan éli mozgalmas, ám tagjainak teljes autonómiát biztosító életét a kicsire méretezett budapesti lakásban, míg a szomszédban az újgazdag Belviziék konvencionálisan és célirányosan élnek minden luxussal berendezett lakásukban, magányra ítélve egyetlen gyermeküket. Természetesen utóbbiak tudnak elköltözni a zajos VII. kerületből egy kertes villába, Faragóék pedig továbbra is ugyanott teszik humorral, szeretettel és túláradó energiájukkal elviselhetővé, sőt vonzóvá az életet maguk és környezetük számára.

rendező: Palásthy György
forgatókönyvíró: Bálint Ágnes
zeneszerző: Tamássy Zdenkó
operatőr: Kardos Sándor
díszlettervező: Nagy Vilmos
dramaturg: Ujhelyi János
jelmeztervező: D. Forgó Teréz
vágó: Losonci Teri

szereplő(k):
Ernyei Béla (Faragó Ferenc)
Drahota Andrea (Faragó Sári)
Balázs Péter (Belvizi úr)
Boros Zoltán (Rado)
Máthé Erzsi (nagymama)
Csákányi László (öreg Novák)
Ábel Anita (Picur)
Szani János (Faragó Feri)
Tóth László (Faragó Laci)
Mányai Zsuzsa (Belviziné)
Ullmann Mónika (Andrea)
Csányi János

IMDb

 

 

 

lap tetejére

Bemutatók | Műsor | Filmek | Jön | Archívum | Filmtár | Támogatók |Kapcsolat


HANSÁGponthu © 2005