BESZÉLGETÉSEK A SZENT KRISTÓFBAN

nálunk járt

 

Vida István, a Kisalföld c. napilap
szerkesztőségvezetője
2008. november 14-én járt nálunk.

a beszélgetés moderátora volt: Turbók Attila

Gábor Jenő Dzsingisz közgazdász, diplomata, a Magyar Pax Romana alelnöke

Európába - félúton.
Egy diplomata feljegyzései 1999-2005

címmel tartott előadást
2007. február 6-án

Gábor Jenő Dzsingisz vendégünk 1940-ben Győrött született. 1956-ban édesanyjával és nővérével Hollandiába menekült. A két világháború között és az 1956-os forradalomban szerepet játszott értelmiségi édesapja otthon maradt, és börtönbe került. Gábor J. Dzsingisz Nijmegenben a jezsuita Canisius Kollégiumban 1959-ben érettségizett. 1966-ban a tilburgi Katolikus Egyetemen közgazdaságtani és nemzetközi kapcsolatok szakon diplomázott (MA, Drs.), majd a gazdasági minisztérium európai integrációs osztályán kezdte meg pályafutását. 1972-től a hágai polgármesteri hivatalt, ill. a gazdasági osztályt vezette. 1983 és 1990 között Haaksbergen polgármestereként dolgozott. A katolikus néppárt (KVP), majd a kereszténydemokrata párt (CDA) frakcióvezetői tisztségeket is ellátó tagját 1990-ben mezőgazdasági és természetvédelmi államtitkárnak nevezték ki. 1994-től parlamenti képviselő. 1998-ban diplomáciai pályára lépett, és a budapesti Holland Nagykövetségen kelet-közép-európai, balkáni és ausztriai regionális mezőgazdasági és természetvédelmi követtanácsos lett. Az 1998. évi magyar parlamenti választásokon az EBESZ nemzetközi parlamenti megfigyelő bizottságát vezette. 1968-ban feleségül vette Carla J. C. Koomen holland politikusnőt, akitől két leánya született.

Részt vett a nyugati, majd a rendszerváltás utáni hazai magyar közéletben. Ekkor szerzett tapasztalatairól és élményeiről számol be az esténken bemutatandó könyvében.

1961 és 1963 között a müncheni székhelyű Magyar Pax Romana Szövetség elnöki tisztét töltötte be, 1963 és 1965 között a genfi székhelyű MEFESZ belügyi elnöke, majd utolsó elnöke volt. Évek óta tagja a külföldi Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom és a Magyar Pax Romana elnökségének, ez utóbbinak 2004 óta alelnöke.

linkek:
www.hitvallas.hu
Müncheni Magyar Intézet

 


 

Doszpot Péter tartott előadást
2006. március 20-án

Csornán a Szülőföldünkért Egyesület vendégeként,
majd ezt követően Kapuváron.

interjú (nol)

 


 

Bayer Zsolt író publicista volt vendégünk
2006. február 27-én és 2006. március 14-én

február 27-én két előadást is tartott,
Csornán a Szülőföldünkért Egyesület vendégeként
majd ezt követően Kapuváron, Polgári esték címmel.

élterajz, írások

 


 

Vári Gyula volt vendégünk
2006. február 2-án

Az Angliában minden évben megrendezett International Air Tattoo (RIAT) háromszoros abszolut győztese látványos videofelvételekkel és képekkel fűszerezett előadást tartott, amely a katonai repülés és a vadászgépek iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan élményt jelentett.

A Kontraszt filmje Vári Gyuláról

 

 

 

jön | meghívjuk | hirdetőtábla